‚Docela dobrý den v práci.‘ Carlsen obhájil titul šachového mistra v nejvyrovnanější bitvě

Samé remízy a rozhodnutí až ve zkrácených partiích. Poprvé v historii zápasů o šachového mistra světa se stalo, že v klasické základní části si nikdo nepřipsal ani jedno vítězství. Světová špička se sice vyrovnává, ale podobná událost by měla být i do budoucna spíš výjimkou.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnus Carlsen, obhájce titulu šachového mistra světa

Magnus Carlsen, obhájce titulu šachového mistra světa | Foto: Frank Augstein | Zdroj: ČTK/AP

Na trůnu pro světového šachového šampiona se v Londýně udržel norský velmistr Magnus Carlsen. Vítězství pak označil jako „docela dobrý den v práci“.

Magnus Carlsen obhájil titul mistra světa, vyzyvatele Caruanu porazil v rapid šachu

Číst článek

Vášnivý fanoušek fotbalového Realu Madrid rozhodl v tie-breaku, v partiích se zkráceným časovým limitem. V základní části si totiž vítězství nepřipsal ani on, ani jeho americký vyzývatel Fabiano Caruana.

„Světová špička se jednak vyrovnává a oba hráli opatrně. Dělali málo chyb a když už nějaké udělali, tak spíše ve výhodné pozici než v nevýhodné. To všechno je přivedlo ke 12 remízám,“ vysvětluje Radiožurnálu český šachista David Navara.

I Carlsen v rozhovoru pro norský rozhlas označil svého soupeře za nejlepšího protivníka, se kterým kdy hrál.

„I kvůli tomu jsem si v klasických partiích nepřipsal ani jednu výhru. Stálo mě to hodně úsilí, ale moje forma ve zkrácených partiích je docela dobrá,“ těšilo Carlsena v rozhovoru pro norský rozhlas.

Všechny klasické partie skončily v souboji o mistra světa remízou poprvé v historii.

„Dříve se hrálo na 24 partií a hráči měli větší prostor. Věděli, že když nějakou partii prohrají, můžou to dohnat. Teď se hraje na 12 partií, to je hrozně málo. Hráči mají obavy, že když se něco nepovede, bude málo šancí na odvetu, proto je tam taková opatrnost,“ vysvětlil už před tie-breakem Radiožurnálu šachista a trenér Michal Konopka

„Trend působí v tom směru, že remíze přibývá, ale 12 remíze je výjimka a věřím, že to tak i zůstane,“ usmívá se David Navara.

Zároveň dodává, že osmadvacetiletý Carslen bude mít obhajování titulu čím dál složitější: „Na vrcholu může vydržet dlouho, ale s přibývajícím věkem to bude obtížnější, i soupeři se s ním naučili hrát.“

Magnus Carlsen za třetí úspěšnou obhajobu titulu mistra světa v kariéře získal v přepočtu přes čtrnáct milionů korun. Jako vítěz bral 55 procent z prize money milion eur.

Petr Šedivý, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme