Tradiční šachové Czech Open se kvůli koronaviru mění, bude chybět mezinárodní konkurence

Červenec v Pardubicích patřil dlouhé roky největšímu světovému festivalu šachu a her. Czech Open se účastnily tisíce hráčů z celého světa. Jenže koronavirová pandemie tohle letos změní. Turnaj bude rozdělený na dvě části, ta první začne v pondělí a představí se česká špička.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy (ilustrační foto).

Šachy (ilustrační foto). | Foto: David R. Lutman | Zdroj: Reuters

Tisíce hráčů pravidelně zaplňovaly pardubickou arénu, kde spolu soutěžily hlavně v šachách, ale i dalších disciplínách, jakou jsou vrhcáby, skládání Rubikovy kostky, scrabble, nebo exotické go. Kvůli koronavirovým omezením ale bude letošní ročník Czech Openu jiný. Jiný už je i název - teď v červenci jsou to Letní šachové Pardubice 2020. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradiční šachové Czech Open se kvůli koronaviru mění, bude chybět mezinárodní konkurence

„V červenci proběhne reprezentační šachový turnaj, kde se sejde opravdu šachová špička, ti nejlepší muži, ženy a junioři. V září potom proběhne druhá část Czech Open, kde se očekává silná účast,“ popisuje předseda šachového svazu České republiky Martin Petr.

„Takže si myslím, že o co slabší bude mezinárodní konkurence, o to silnější bude domácí účast, protože ta špička si chce zahrát šachy a tohle je výborná příležitost,“ dodává Petr.

O kvalitní šachové partie tak rozhodně nebude nouze, i když to budou souboje mezi českými závodníky. Ale jména jako Viktor Láznička, David Navara nebo Petr Michalík mluví za vše. Hrát se budou i simultánní zápasy pod vedením velmistrů Sergeje Movssesjana, Jiřího Štočka nebo Vlastimila Babuly. Mezinárodní konkurence ale v letošním roce bude v Pardubicích podle ředitele festivalu Jana Mazucha chybět, a to nejen teď v červenci.

Lyže nemá, přesto ho Norové milují. Carlsen posouvá královskou hru daleko za hranice šachovnice

Číst článek

„Z některých zemí jako z Indie nebo z Ruska, odkud sem jezdila podstatná část účastníků, se sem nedostanou ani na podzim,“ lituje Mazuch.

Letošní ročník šachového festivalu tak výrazně jiný než obvykle a mimo jiné na něm bude třeba dodržovat důležitá hygienická opatření.

„Samozřejmě budeme respektovat, co nám nařídí hygiena a stát, což teď můžeme těžko předvídat. U těch menších akcí, kde bude 24 účastníků (a na šachy nechodí takové množství lidí), to asi nebude nic složitého. Co bude na konci září, to opravdu těžko předvídat,“ říká k vynuceně rozdělenému turnaji šachu a her v Pardubicích jeho ředitel Jan Mazuch.

Oto Gutwirth, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme