Růst zájmu o šachy pokračuje i po období koronaviru. V online podobě zažívají boom především v Asii

Jen těžko si představit, že by koronavirová pandemie něčemu pomohla. Přesto taková odvětví existují a jedno z nich je právě svět šachu, který se v posledních třech letech těší obrovskému nárůstu popularity, a to především v online podobě. Nic by na tom neměl změnit ani fakt, že Magnus Carlsen nebude obhajovat titul mistra světa.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Například v asijských zemích je boom obrovský. Dám konkrétní příklad: největší světové herní platformě chess.com teď pravidelně padají servery, protože zaznamenali za poslední půl rok několikanásobný nárůst v počtu přihlášených hráčů. I po covidu zkrátka boom stále pokračuje,“ říká předseda Šachového svazu České republiky Martin Petr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Éra Magnuse Carlsena končí, zájem o šachy ale přesto ve světě roste

Nejen že se královská hra za poslední roky z velké části přesunula do virtuální podoby, ale zároveň jsou i mezi světovými velmistry čím dál víc populární její zrychlené varianty, jako například rapid šach. A to s sebou nese další pozitiva – čím je hra rychlejší, tím je také atraktivnější pro diváka a toho pochopitelně začaly využívat i webové platformy.

Komentované přenosy online turnajů mnohdy poutají velmi emotivními závěry. Reportéři Daniel Naroditsky a Robert Hess na platformě chess.com na loňském Speed Chess Championship komentovali přenos pro téměř 25 milionů sledujících a to jen na YouTube.

Internetové přenosy lákají čím dál víc sponzorů. A zejména v Indii nebo třeba v Uzbekistánu se současně šachy těší extrémní popularitě. Možná i kvůli tomu, že norský fenomén Magnus Carlsen nebude obhajovat titul mistra světa.

„Éra Magnuse Carlsena byla výjimečná, hlavně pro šachy v Evropě. Teď se to možná trochu změní, protože o titul budou bojovat zástupce Číny Ding Liren a Jan Něpomňaščij, který je sice Rus, ale distancoval se od ruské invaze na Ukrajinu, a může hrát o titul mistra světa,“ předpovídá Martin Petr možnou budoucnost šachu.

Odchod Carlsena z mistrovství světa sebou bere i další možná rizika. Třeba zájem sponzorů. Za posledních 10 let se většina z nich vrhla do šachového světa jen kvůli norskému velmistrovi, a tím pádem je otázkou, kolik z nich u Mezinárodní šachové federace FIDE zůstane. Jak ale Martin Petr podotýká, z celkového hlediska by to šachu mohlo spíše pomoct.

„Magnus Carlsen má spoustu svých vlastních projektů. Popularita v Asii nám naopak může pomoci v globálním měřítku, Carlsen si rozjede vlastní projekty a dohromady si myslím, že to pro šachy bude spíš dobře,“ podotýká Petr, jak by situace mohla šachu spíše pomoct.

Jestli se slova Martina Petra naplní, bude jasné nejdříve v dubnu, kdy se Něpomňaščij s Lirenem utkají o titul mistra světa. I na tento zápas už streamovací platformy chystají přenosy. Třeba chess24.com, ve které má většinový podíl i Magnus Carlsen, připravuje i online doprovodný program.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme