Čeští šachisté skončili na olympiádě dvanáctí, vítězi se stali reprezentanti Číny

Čeští šachisté v posledním kole olympiády v gruzínském Batumi hráli s Ukrajinou 2:2 a obsadili 12. místo, což je druhý nejlepší výsledek v samostatné historii českého týmu. Obě trofeje získali Číňané. Ženy prohrály s béčkem domácí Gruzie a klesly na 21. příčku. Přitom Češi byli jediní, kdo čínský tým v Batumi porazil, a to dokonce hladce 3:1.

Tento článek je více než rok starý.

Batumi/Gruzie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek šachové partie

Šachy | Zdroj: Pixabay

V závěrečném kole měli blízko k další výhře nad týmem z první světové desítky, což by je posunulo na šesté místo. David Navara se s černými figurami poměrně rychle dohodl na remíze s někdejší světovou dvojkou Vasylem Ivančukem. Smírem skončila i partie Viktora Lázničky s Pavlem Eljanovem.

‚Cvičím v rámci sklízení jablek a ořechů.‘ Navara ladil před šachovou olympiádou i fyzickou formu

Číst článek

Na dalších šachovnicích se však rozpoutal urputný boj na více než 90 tahů. Cenný bod získal Peter Michalík, který svůj letošní debut v českém týmu zakončil výhrou nad exmistrem světa z počátku tisíciletí Ruslanem Ponomarjovem.

Jiří Štoček se však útoku Jurije Kryvoručka neubránil a Ukrajinci srovnali na 2:2. Přesto Češi, kteří v posledních letech končili ve třetí i čtvrté desítce, zůstali jen jedno místo za svým nejlepším výsledkem z roku 2006 z Turína.

České šachistky po čtvrteční remíze s Gruzií dnes nestačily na tým domácích náhradnic. Kristýna Novosadová znovu slavila vítězství a Karolína Olšarová uhrála remízu, ale Joanna Woreková a Olga Sikorová vyšly tentokrát naprázdno.

Ženy si oproti minulé olympiádě polepšily o 30 míst, v průběhu turnaje však pomýšlely ještě na lepší výsledek.

Číňanům díky lepšímu pomocnému hodnocení stačila v posledním zápase s Američany remíza a tu bez problémů vybojovali.

China wins the Olympiad - both on Open and Women's categories! 中國!! 🇨🇳🇨🇳🥇🥇

Photo: @David Llada ♞ #BatumiChess2018

15:35 – 05. 10. 2018

80 146

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme