V Londýně začal zápas o světový titul v šachu. Proti sobě hrají Carlsen a Caruana

V Londýně začal šachový zápas, který tu nebyl bezmála třicet let. U stolu proti sobě zasedne norská světová jednička Magnus Carlsen a jeho žebříčkový soused Fabiano Caruana ze Spojených států amerických.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zápase o titul proti sobě nastoupili Nor Magnus Carlsen a Fabiano Caruana

V zápase o titul proti sobě nastoupili Nor Magnus Carlsen a Fabiano Caruana | Foto: Fredrik Varfjell | Zdroj: ČTK/ZUMA

Je to poprvé od roku 1990, kdy se o šachový trůn utká první a druhý hráč žebříčku ELO. Tehdy se o titul utkali reprezentanti Sovětského svazu Garry Kasparov a Anatoly Karpov. Jedná se o zápas, který experti až dodnes rozebírají s velkým zaujetím.

Podle nejlepšího českého šachisty Davida Navary, ale fanoušci zkrátka nepřijdou ani v případě klání mezi Carlsenem a Caruanou: „Řekl bych, že tento zápas bude lepší než některé předchozí. Bude to střet různých stylů. Zároveň tam bude méně remíz, čili se na ten zápas těším,“ řekl Navara Radiožurnálu.

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana's fight for the World Chess Championship is going to be so fun: deadsp.in/RZObOss

17:25 – 07. 11. 2018

23 51

Další důvod, proč zápas sledovat přidává šachista a trenér Michal Konopka. Podle něj atraktivitě souboje přispěje i fakt, že oba protagonisté nemuseli jako malí číst o velkých partiích v azbuce. „Proti sobě stanou dva hráči ze zemí, o kterých by se ještě před několika lety nepředpokládalo, že budou v takovém zápase mít své zástupce,“ hodnotil Konopka pro Radiožurnál. 

„V minulosti hrávali o titul především hráči sovětské šachové školy. Toto je tudíž něco netradičního a úplně jiného,“ dodává Konopka.

Ani jednomu z protagonistů ještě nebylo třicet let. Sedmadvacetiletý Carlsen i o rok mladší Caruana tak ještě pamatují časy, kdy je novináři nazývali jako zázračné děti. „Myslím, že je to dáno tím, že šachy se staly více sportem. Je potřeba mít velké množství znalostí a velice dobrou fyzickou kondici. Zvládnout náročný turnajový kalendář může jen fyzicky zdatný jedinec a tím pádem má výhodu ten mladší hráč,“ vysvětluje Konopka.

Jeho vysvětlení podpořil Magnus Carlsen i tím, že získal už tři tituly světového šampiona.

Zápas se hraje na dvanáct partií. Kdo se stanem mistrem světa bude známo nejpozději 28. listopadu. Vítěz si odnese 60% podíl z celkové částky milionu eur.

Marek Augustin, krb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme