Sagan na Tour de France skončil. Vedení závodu ho vyloučilo za střet s Cavendishem

Slovenský cyklista Peter Sagan byl vyloučen z Tour de France. Mistr světa při spurtu v závěru čtvrté etapy srazil loktem do bariéry Marka Cavendishe.

Vittel, Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Sagan byl vyloučen z Tour de France

Peter Sagan byl vyloučen z Tour de France | Zdroj: Reuters

Souboj spurtérských hvězd se odehrál zhruba 50 metrů před cílem. Slovenský cyklista vrazil do soupeře loktem a Cavendish narazil ramenem do bariéry. Několik minut poté ležel na zemi a byl ošetřován.

Sagan původně skončil v etapě druhý, ale už krátce po dojetí do cíle dostal penalizaci 30 sekund a přišel o 80 bodů v soutěži o nejlepšího spurtéra.

V rozhovorech v cíli se Slovák, dvojnásobný mistr světa, hájil, že Cavendishe přijíždějícího zezadu neviděl. "Snažil jsem se držet Démarova zadního kola," vysvětloval. Několik minut po etapě se Cavendishovi šel přímo k jeho týmovému autobusu omluvit. 

Stav Marka Cavendishe ukážou až další lékařská vyšetření. "Určitě mi budou muset zašít prst, hodně krvácí. S ramenem zatím nevím, ale mohlo by to souviset s předchozím zraněním," uvedl Cavendish, který se před dvěma lety podrobil operaci ramena. "Nejsem doktor, takže nevím, jestli jsem si něco udělal s vazy, ale jak to cítím, tak to nevypadá dobře," dodal.

Britský cyklista byl od začátku přesvědčený, že Sagan ho do bariéry strčil loktem. "Jel jsem za Démarem a najednou se tam přiřítil Sagan," uvedl. "Vycházím s Peterem dobře a tohle nechápu. Jedna věc je, kdyby tam najel. Ale ten loket? To se mi nelíbilo a chtěl bych vědět, co to mělo znamenat," prohlásil.

Přestože po Saganově diskvalifikaci volala hned po dojetí etapy řada jezdců, jako například čtvrtý André Greipel, slovenský cyklista našel i zastánce. Třeba trojnásobného vítěze Tour Grega LeMonda, který je ve Francii jako televizní komentátor. "Myslím, že je to moc přísné. Někteří jezdci se při závodu drží auta a nikdo je nevyhazuje. Pro Tour je to ztráta," uvedl a upozornil také na to, že souboj nebyl celý vidět.

"V jednu chvíli blokuje pohled shora strom. Nemůžete tedy říct, jestli se Cav o něj nechtěl opřít. Nicméně jeho reakce je až příliš drsná," dodal šampion Tour z let 1986, 1989 a 1990. "To, co Sagan udělal, bylo špatné. Ale srazil Cavendishe do bariéry úmyslně? Myslím, že ne," prohlásil.

Podle šestapadesátiletého Američana za kolizi může i skutečnost, že Sagan není typický spurtér. "Je to agresivní jezdec, ale ne klasický spurtér, těch se snaží chytat a jezdit za nimi," uvedl. "Je trochu divoký a dneska šel přes čáru, ale myslím, že ani Cav by nechtěl, aby ho vyloučili," uzavřel.

Slovenského závodníka se zastal také bývalý australský cyklista Robbie McEwen. "S vyloučením z Tour nesouhlasím. Diskvalifikace z etapy ano, ale vyhodit ho z Tour!? Ne," napsal trojnásobný nejlepší spurtér slavného francouzského závodu na sociální síti twitter.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme