Případ nálezu kokainu při testech Vingrálkové není u konce. Federace žádá další prošetření

Česká jezdecká federace společně s Antidopingovým výborem ČR vyzvaly Světovou antidopingovou agenturu (WADA) i Mezinárodní jezdeckou federaci (FEI), aby se odvolaly v případě podezření z dopingu závodnice Sáry Vingrálkové. O jejím případu informoval server iROZHLAS.cz minulý týden.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sára Vingrálková

Sára Vingrálková | Foto: Josef Malinovský | Zdroj: www.jezdci.cz

Parkuristka Vingrálková měla v loňském roce po závodech v pražské Chuchli pozitivní dopingový nález na přítomnost kokainu v těle.

Kokain v kapkách do nosu. Parkuristka Vingrálková uspěla s terapeutickou výjimkou a může závodit

Číst článek

Na konci letošního února však Rozhodčí komise Českého olympijského výboru dodatečně udělila osmnáctileté závodnici terapeutickou výjimku na jednorázové užití Bonainova roztoku.

Dopis s důvody

Česká jezdecká federace a Antidopingový výbor ČR ovšem vyzvaly Mezinárodní jezdeckou federaci a Světovou antidopingovou agenturu, aby se v případu Vingrálkové odvolaly, jak informuje ČJF na svých oficiálních stránkách.

Pokud by mezinárodní organizace žádosti federace i antidopingového výboru vyhověly, muselo by vše putovat až k Mezinárodní sportovní arbitráži ve švýcarském Lausanne.

„Oficiální dopis, ke kterému jsme se připojili, obsahuje hlavní důvody, kvůli kterým se domníváme, že celý případ je potřeba důkladně prošetřit. Je jich poměrně dost, a proto je podle mého názoru důležité, aby se celé záležitosti věnovala mezinárodní autorita,“ uvedla prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá. 

Na dotaz, o jaké konkrétní důvody se jedná, odpověděla Plachá serveru iROZHLAS.cz, že jsou neveřejné.

Doping bez injekce?

Samotná jezdkyně Vingrálková se k případu vyjádřila na svém facebookovém profilu. „Teď jsem se dozvěděla, že můj vlastní svaz vyzývá WADA a FEI, aby se odvolal proti rozhodnutí Rozhodčí komise ČOV. A když čtu komentáře na sociálních sítích, mám z toho pocit, že jsem nejhorší zločinec. Jsem z toho smutná,“ komentovala události posledních dní.

„Otevřeně jsem vysvětlila, jak k tomu došlo. Jasně, neomlouvá mě to. Ale napadlo by vás to, když vám lékař nepíchl injekci ani nepředepsal žádné prášky?“ píše se osmnáctiletá parkuristka. Zdůraznila, že je proti dopingu.

Celý status Sáry Vingrálkové:

Status Sáry Vingrálkové | Zdroj: Facebook

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme