Satoranský proti starým známým. Španělští soupeři mu byli i na svatbě

Po úvodní výhře nad domácím Rumunskem čeká české basketbalisty na mistrovství Evropy soupeř z nejtěžších. Od 16:45 vyzvou obhájce titulu a také letos největší favority na zlato Španěly. Ti mají v kádru hned polovinu hráčů ze zámořské NBA, zatímco ve výběru kouče Ginzburga je jediný - Tomáš Satoranský.

Kluž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

„Znám prakticky 80 procent týmu. Už jsem se se všemi viděl na hotelu a moc se těším. Vždycky je to svátek, hrát proti Španělsku, kde jsem působil 7 let,“ říká pětadvacetiletý Tomáš Satoranský, který před odchodem do zámořské NBA působil ve slovutné Barceloně a ještě předtím v Seville, kde nastupoval po boku třeba WillyhoHernangómeze nebo Joana Sastreho.

Úspěšný vstup do mistrovství Evropy. Basketbalisté si poradili s domácím Rumunskem

Číst článek

„Jsme kamarádi. Známe se od doby, kdy přišel do Španělska, bylo mu sedmnáct. Je to skvělý hráč, asi nejlepší v českém týmu a musíme ho dobře bránit, protože dokáže nejen střílet hodně bodů. A to my nechceme. Veselý tu není. Vše je na něm, ale jsem si jistý, že se s tím popasuje a bude mít dobrý turnaj. Teda doufám, že proti nám mu to nevyjde, ale jinak ať je dobrý,“ usmívá se Sastre.

V červenci kvůli Satoranskému dokonce poprvé navštívil Prahu, přiletěl totiž na jeho svatbu. „Ano, byl jsem tam, bylo to pěkné, Nikdy předtím jsem v Praze nebyl a líbilo se mi tam."

Španělé dali na úvod turnaje svým konkurentům jasný signál, že to s útokem na obhajobu myslí smrtelně vážně. Černou Horu porazili o 39 bodů.

'Uvidíme, jak dlouho se budeme držet'

„Španělé tu ukázali, jaký mají neskutečný tým a v jaké tu jsou formě. Nemůžeme se s nimi kvalitativně věřit, nejsme tak vysocí ani silní, ale musíme tam nechat všechno a uvidíme, jak dlouho se budeme držet. Ale nesmíme se jich bát, musíme hodně rychle vybíhat dopředu, protože mají jedny z nejlepších pivotů v historii Evropy,“ poukazuje na sílu bratrů Gasolů pod košem Tomáš Satoranský.

V 1. kole základních skupin dosáhl na druhý nejvyšší koeficient užitečnosti ze všech hráčů na turnaji. Dnes ale i jeho čekají souboje především s hráči NBA - třeba na rozehrávce s Ricky Rubiem.

„V NBA jsme se nedostali na palubovku ve stejný čas, nebo spíš já jsem se nedostal proti němu. Je to jeden z nejtalentovanějších point guardů. Ale Španělsko má tu výhodu, že to není jen o něm, Sergio Rodríguez je snad ještě nebezpečnější než on. Proti těmhle týmům se nemůžete soustředit jen na jednoho hráče,“ dodává Satoranský.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme