Prokop dojel na třetí etapě Dakaru devátý, předčil i Loeba

Martin Prokop obsadil v třetí etapě dakarské rallye deváté místo. Pilot fordu se i přes dva defekty letos poprvé prosadil do nejlepší desítky a porazil například věhlasného Francouze Sébastiena Loeba. Na jeho vítězného krajana Stéphana Peterhansela ztratil Prokop přes 34 minut, do vedení se vrátil Katařan Násir Attíja. Český jezdec se posunul na 11. místo průběžného pořadí.

Tento článek je více než rok starý.

Arequipa/Peru Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šoltys během dakarské rallye

Martin Šoltys během dakarské rallye | Foto: Buggyra media | Zdroj: ČTK/PR/Buggyra media

Etapa mezi San Juanem de Marcona a Arequipou měřila bezmála 800 kilometrů, čas se závodníkům měřil na úseku dlouhém 331 km. Pro mnohé favority nedopadla dobře: loňský vítěz Carlos Sainz poškodil krátce po startu zavěšení předního kola a zůstal dlouho stát, na trati se hodně zdrželi také dosavadní lídr kategorie automobilů Giniel de Villiers nebo nejrychlejší muž předchozí etapy Loeb. Toho Prokop, který dnes i jednou zapadl, v cíli předčil o osm minut.

Martin Prokop po druhé etapě Rallye Dakar poskočil do druhé desítky. Polepšili si i Macík, Brabec a Kolomý

Číst článek

Mezi kamiony byl poprvé nejrychlejší Rus Andrej Karginov s kamazem, v čele je dál jeho týmový kolega Eduard Nikolajev. Z Čechů byl nejlepší pátý Martin Macík.

„Byl to očistec, ale zvládli jsme to. Prostě na každém kilometru na tebe čeká nějaká sviňárna. Feš feš pláně (jemný písek) i obrovské duny. Zakopali jsme se a mysleli, že se z toho kopce nedostaneme, ale dostali,“ uvedl Macík na facebookovém profilu svého týmu Big Shock Racing.

Pátý muž loňského pořadí nabral časovou ztrátu i poté, co po sjezdu duny spadl do řečiště. „Kdyby to bylo natočené, tak nikdo nevěří, že se z toho dostaneme. Ale dostali. Svépomocí. Šli jsme ven, s rozvahou okoukli a povedlo se. Máme prolomený celý přední nárazník. Asi bok bude trochu pochroumaný,“ přiznal Macík, jenž by se měl posunout na páté místo průběžného pořadí.

Martin Kolomý v problémech

Velké potíže má Martin Kolomý, jenž musel na trati zastavit a podle neoficiálních informací se potýká s technickými problémy. „Martin stále stojí v těžko přístupném terénu asi 100 kilometrů za startem, kde s posádkou opravují prasklý nový kardan,“ uvedli zástupci týmu Buggyra na sociální síti. Druhý pilot týmu Martin Šoltys byl dnes sedmý, Aleš Loprais devátý.

Rallye Dakar rozhodně není jen mužská záležitost. Česko reprezentují dvě závodnice

Číst článek

Z prvního místa soutěže motocyklistů odstoupil Španěl Joan Barreda, jenž nedokázal vyprostit svůj stroj z písečného trychtýře. Značnou ztrátu nabral také rakouský obhájce prvenství Matthias Walkner, který přijel do cíle s odstupem více než 23 minut. Těžkosti měl i dosud třetí Američan Ricky Brabec.

Novým lídrem je tak Chilan Pablo Quintanilla, který byl v dnešní etapě těsně druhý. Nejlepší český motocyklista Jan Brabec dojel s bezmála hodinovou ztrátou a v průběžném pořadí klesl na 24. místo. Milan Engel je o jedenáct příček za ním.

V kategorii čtyřkolek zajel Tomáš Kubiena šestý čas a šestý je i průběžně. Nadále vede Nicolás Cavigliasso z Argentiny. „Byla to hodně náročná etapa. Samé rolety, hodně feš feše, ale také pěkné duny. Užili jsme si to,“ řekl Kubiena, jenž stále bojuje s nachlazením a kvůli rýmě se mu špatně dýchá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme