Francouz Ogier je poosmé mistrem světa v rallye. Titul potvrdil prvenstvím v Monze

Sébastien Ogier je poosmé mistrem světa v automobilových soutěžích. Francouzský jezdec s toyotou vyhrál v Itálii závěrečnou Rallye Monza o sedm sekund před Elfynem Evansem, britským týmovým kolegou a zároveň jediným rivalem v souboji o titul. Ogier se na jediný titul přiblížil k Sébastienu Loebovi, který v MS triumfoval devětkrát. Slavného krajana ale nejspíš nedostihne. S předstihem oznámil, že letos s pravidelnou účastí v šampionátu končí.

Monza (Itálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilový závodník Ogier Sebastien

Automobilový závodník Ogier Sebastien | Foto: Nikos Katikis / DPPI / LiveMedia / NurPhoto | Zdroj: Reuters

Ogier po jedenácti soutěžích MS vedl o 17 bodů a v Monze by mu v areálu a okolí slavného motoristického okruhu stačilo k obhajobě titulu i třetí místo. Páteční úvodní etapu vyhrál o 1,4 sekundy Evans, po sobotě už byl těsně v čele Ogier. Ten nakonec souboj o prvenství rozhodl v předposlední rychlostní zkoušce, v níž zvýšil náskok na sedm sekund.

V cíli pak Ogier i jeho spolujezdec Julien Ingrassia slavili na střeše svého yarisu se zlatými helmami. „Ani vlastně nevím, jestli jsme tu rallye vyhráli… Pak už to všechno bylo v emocích, vůbec jsem nevnímal, co mi říkají do rádia. Je to nádhera a i tenhle kluk (Ingrassia) je opravdová legenda,“ popsal Ogier.

Třetí v Monze skončil Španěl Dani Sordo s hyundaiem, v MS obsadil třetí místo Belgičan Thierry Neuville.

WORLD CHAMPIONS 🏆

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#WRC @TOYOTA GAZOO Racing WRT

13:14 – 21. 11. 2021

1725 9466

Loni byl před závěrečným závodem v Monze v mnohem lepší výchozí pozici Evans, který vedl o 14 bodů. V Itálii však havaroval, Ogier rallye vyhrál a mohl slavit další úspěch v bohaté kariéře. Letos Evans dokázal v závěru sezony výrazně snížit Ogierův náskok, poté co vyhrál ve Finsku a byl druhý v Katalánsku. Francouz si však vedení ohlídal, na závěr sezony navíc přidal 54. vítězství.

Od roku 2013 Ogier čtyřikrát triumfoval s volkswagenem, dvakrát s fordem a nyní podruhé s toyotou, která rovněž ovládla kategorii týmů. Mistrovskou sérii francouzského jezdce dokázal přerušit pouze Estonec Ott Tänak, který šampionátu kraloval předloni.

Rallye Monza, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 2:39:08,6, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -7,3, 3. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -21,3, 4. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -32,0, 5. O. Solberg, Edmonson (Švéd., Brit./Hyundai i20) -1:32,0, 6. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -2:22,6.

Konečné pořadí MS (po 12 závodech): 1. Ogier 230 b., 2. Evans 207, 3. Neuville 176, 4. Rovanperä (Fin./Toyota) 142, 5. Tänak (Est./Hyundai) 128, 6. Sordo 81. Pořadí týmů: 1. Toyota 522, 2. Hyundai 462, 3. M-Sport Ford 200, 4. Hyundai 2C 68. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme