‚Bude mi stačit, když mě nikdo nepropíchne.‘ Reportér Radiožurnálu si vyzkoušel šerm s reprezentantem

Šerm je tradičním sportem s dlouhou tradicí, přesto – co do popularity – za některými disciplínami zaostává. I proto český reprezentant Jiří Beran uspořádal exhibiční turnaj v pražských Letňanech, kde se mohl kordu chopit v podstatě kdykoli. U toho nemohl chybět reportér Radiožurnálu David Nyč.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reportér Radiožurnálu David Nyč zkouší šerm

Reportér Radiožurnálu David Nyč zkouší šerm | Zdroj: Český rozhlas

Nafasoval jsem šermířský mundúr, vybírám si kord a šermířka Veronika Bieleszová mi ukazuje, jak se správně drží. Držím to jak pistol, což je správně, akorát mám špatně postavený palec.

Dostal jsem i speciální helmu, ve které vypadám trochu jako včelař. Jako kdybych šel do úlu, ale včelí bodnutí mi tu snad nehrozí. Jelikož mě ale čeká souboj s českým reprezentantem, tak mi zcela jistě hrozí bodnutí kordem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu zkouší poprvé v životě šerm, a to rovnou s českým reprezentantem. Poslechněte si celou reportáž

„Dávejte pozor, protože Čápa je strašně rychlej. Držte dobrou vzdálenost,“ radí mi olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda.

„Ideální je postavit se k soupeři lehce bokem, abyste neměl zásažnou plochu příliš velkou,“ říká mi český reprezentant v šermu Martin Čapek a přidává další rady: „Na začátku se musíme pozdravit. Napnu paži, zvednu ruku, pozdravím soupeře. Na turnaji byste jinak byl vyloučen. A nebojte se do mě zajet,“ dodává.

Mám z toho strach. Samozřejmě vím, že mu nic neudělám, ale je nepřirozené jít do člověka plnou silou.

Na závěr souboje si podáváme levou - neozbrojenou - ruku. V pravé mají totiž šermíři kord.

Celou reportáž si poslechněte v přiloženém audiu.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme