Nesouhlasíme, reaguje český svaz na chystaný návrat ruských a běloruských šermířů do soutěží

Vedení Českého šermířského svazu (ČŠS) nesouhlasí s chystaným návratem ruských a běloruských sportovců na soutěžní planše. Výsledky pátečního hlasování, jež o tom rozhodlo, členy výkonného výboru šokovalo, uvedl svaz v prohlášení na svazovém facebooku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský festival 2021 Praha

Šerm (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Hlasování jsme se účastnili a nesouhlasili jsme s možností návratu ruských a běloruských sportovců a funkcionářů do soutěží pořádaných (mezinárodní federací) FIE,“ uvedl za výkonný výbor jeho předseda a svazový šéf Oldřich Kubišta. „Další kroky naší federace budeme konzultovat s Národní sportovní agenturou, Českým olympijským výborem a dalšími státními institucemi,“ píše se v prohlášení.

Šermířská federace odhlasovala návrat ruských a běloruských sportovců, startovat by mohli už v dubnu

Číst článek

Pro začlenění ruských a běloruských sportovců zpět do mezinárodních turnajů se vyslovil mimořádný on-line kongres FIE. Ruští a běloruští šermíři, kteří byli kvůli invazi Ruska na Ukrajinu vyloučeni z mezinárodních soutěží, by mohli ve světové konkurenci znovu startovat od dubna. Rozhodnutí FIE se podle agentury AFP týká soutěží jednotlivců i týmů za dodržení podmínek neutrality, záviset bude ještě „na možných budoucích doporučeních či rozhodnutích Mezinárodního olympijského výboru“.

Pro návrat ruských a běloruských sportovců, týmů a funkcionářů se podle zdroje AFP vyslovilo 65 procent členů FIE, kteří se kongresu účastnili. Snaha ukrajinské federace hlasování zablokovat neuspěla. Pro návrat jednotlivců bylo 89 členů, 46 bylo proti a jeden se hlasování zdržel. Týmy prošly poměrem 85 ku 51, dva členové nehlasovali.

Předsedou FIE je ruský miliardář Ališer Usmanov. Devětašedesátiletý blízký přítel Vladimira Putina a bývalý spoluvlastník fotbalového Arsenalu, jenž figuruje na sankčním seznamu Evropské unie, se výkonu funkce vloni v březnu do odvolání vzdal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme