Šestou etapu Tour de France vyhrál Němec Kittel. Žlutý dres uhájil Brit Froome

Šestou rovinatou etapu Tour de France z Vesoulu do Troyes vyhrál Němec Marcel Kittel, který si připsal druhé vítězství na letošní Staré dámě a celkově jedenácté. V hromadném spurtu dojel druhý Francouz Arnaud Démare a třetí byl André Greipel z Německa. Žlutý trikot uhájil britský jezdec Chris Froome.

Troyes Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Kittel zvítězil v hromadném spurtu šesté etapy Tour de France.

Marcel Kittel zvítězil v hromadném spurtu šesté etapy Tour de France. | Zdroj: Reuters

Marcel Kittel zvítězil ve druhé nejdelší etapě letošní Tour o délce 216 kilometrů v hromadném spurtu, kdy se dostal před Francouze Démara, který je lídrem bodovací soutěže v zeleném trikotu, a krajana Greipela.

„Jsem hrdý na svůj tým, který odvedl skvělou práci, protože tohle byl jiný finiš než v Lutychu. Poslední kilometr to byla trochu divočina," uvedl Kittel.

Do úniku se 70 kilometrů do cíle vydali tři jezdci Quemeneur, Laengen and Bakcaert, kteří měli náskok 2:10 na peloton. Ještě 25 kilometrů do cíle měla trojice náskok téměř minutu a půl, ale peloton manko postupně snižoval a dostihl uprchlíky na třetím kilometru.

V čele závodu zůstal Brit Chris Froome, druhý je jeho krajan Geraint Thomas a třetí vítěz páté etapy Fabio Aru z Itálie, který má zároveň dres pro nejlepšího vrchaře. Bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let uhájil Simon Yates.

Nejlépe z českých cyklistů dojel Roman Kreuziger na 35. místě, Zdeněk Štybar byl 115. a Ondřej Cink skončil na 132. místě.

Marcelovi Kittelovi také ve čtvrtek k triumfu pomohli jeho týmoví kolegové ze stáje Quick Step. Jedním z nich je i Zdeněk Štybar, s nímž mluvil v cíli v Troyes reportér Radiožurnálu Tomáš Kohout.

Zdeňku, vypadá to, že po horké etapě toho máte podle výrazu plné zuby…
Dneska docela jo. Jak jsme tady zastavili po finiši, tak padlo to vedro, čekali jsme, že ještě sprchne. Naštěstí se to nestalo, protože v tom dojezdu by to zas lehlo, ale vydrželo to. Aspoň jsme se trošku opálili.

Co říkáte na další vítězství Marcela Kittela. Tipuji, že to bylo plánované, ale vyšla i taktika?
V podstatě jo, samozřejmě potom v tom finále posledních jsme si pět kilometrů představovali jinak, ale myslím, že jsme to tak asi ze sedmdesáti procent splnili. Byli jsme tam, kde jsme být chtěli. V těchto dojezdech říkáme, že pokud se to finále povede na sedmdesát procent, tak to je úspěšné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Štybar po šesté etapě

Dojezd byl velice technický, nebáli jste se?
Abych řekl pravdu, tak když tam přijedeme skoro v sedmdesátce, před námi jede auto, tak víme, na kolik procent můžeme zatáčky jet. Věděli jsme, že je můžeme jet na sto procent, že to není zas tak ostré, takže se to dá nějakým způsobem vyhodnotit.

Byla to první spurtérská etapa, kde chyběl Peter Sagan. Bora podala protest ke sportovnímu arbitrážnímu soudu, aby ho CAS vrátil zpátky do závodu. Dovedete si to představit?
To úplně ne. Je to dost složité. Když se na to podíváme z jednoho úhlu, tak vyřazen být měl. Možná by stačilo, kdyby mu sebrali body, dali ho na poslední místo. Na durhou stranu, jak bylo z nějakých videí vidět, tak způsobil i ten pád kilometr a půl do cíle. Je to samozřejmě dost složité vyřadit mistra světa z Tour de France, pravděpodobně by vzal i zelený trikot. Spousty dětí se na Tour de France koukají a myslím, že nikdo nechce, aby se děti loktovaly při závodech. Ale zase, když se na ten sprint podíváme zepředu, tak je dost složité říct, kdy ten loket padnul. Jestli předtím, než se ho dotknul, nebo až potom. Myslím, že musíme respektovat rozhodnutí rozhodčích.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa (Vesoul - Troyes, 216 km):
1. Kittel (Něm./Quick-Step) 5:05:34, 2. Démare (Fr./FDJ), 3. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Bouhanni (Fr./Cofidis), 6. Groenewegen (Niz./LottoNL), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. McLay (Brit./Fortuneo), 9. Selig (Něm./Bora), 10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), ...35. Kreuziger (ČR/Orica), 115. Štybar (ČR/Quick-Step) všichni stejný čas, 132. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) +52.
Průběžné pořadí: 1. Froome 23:44:33, 2. Thomas (oba Brit./Sky) +12, 3. Aru (It./Astana) +14, 4. Martin (Ir./Quick-Step) +25, 5. Porte (Austr./BMC) +39, 6. S. Yates (Brit./Orica) +43, 7. Bardet (Fr./AG2R) -47, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) +52, 9. Quintana (Kol./Movistar) +54, 10. Majka (Pol./Bora) +1:01, ...28. Kreuziger +2:41, 45. Cink +5:23, 72. Štybar +11:33.

nis, kyk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme