Sisr zaskočil na silničním mistrovství republiky favority a vyhrál závod s hromadným startem

Silniční cyklista František Sisr vyhrál poprvé v kariéře domácí titul v závodě s hromadným startem. Druhý byl na společném mistrovství České republiky a Slovenska v Trnavě Tomáš Kalojíros, třetí Petr Vakoč.

Tento článek je více než rok starý.

Trnava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Sisr.

František Sisr. | Foto: Igor Stančík, Jan Melichar | Zdroj: Český svaz cyklistiky

Šestadvacetiletý Sisr uspěl v závěrečném spurtu, kdy si to o medaile rozdala skupinka uprchlíků, která se zformovala postupně během závodu na trati o délce 186 kilometrů. Nejrychlejším jezdcům stačily k jejímu zdolání ve vysilujícím horku čtyři hodiny a osm a půl minuty.

„Mistrovský titul v elitní kategorii je pro mě asi zatím tím největším úspěchem v silniční cyklistice,“ radoval se Sisr.

Chladící vesty, led i koupel ve vlastním potu. Cyklisty čeká na republikovém šampionátu boj s vedrem

Číst článek

Zkraje byli hodně aktivní Peter Sagan se Zdeňkem Štybarem, ujet se však podařilo až triu, jež tvořili Michal Schlegel, Kalojíros a Vojtěch Sedláček. K nim se posléze dotáhli Sisr, Vakoč, Michael Boroš a Juraj Sagan.

„Poměrně brzo se začal peloton dělit a celkově se závodilo aktivně, takže když jsem viděl, že útočí Petr Vakoč a Juraj Sagan, říkal jsem si, že to bude silná skupina, a neváhal jsem,“ připomněl Sisr.

Obrovskou snahu dotáhnout se na vedoucí sedmičku ukázal především Štybar, který se pokusil vrátit do hry o medaile i sólovou stíhací jízdou, jenže neuspěl.

Síly nakonec došly Sedláčkovi a ze skupiny odpadl. Teprve dvacetiletý závodník přitom absolvoval již v sobotu klání mužů do 23 let a po 155 kilometrech slavil zisk stříbra. Dnes skončil ve čtvrté desítce absolutního pořadí a šestadvacátý mezi Čechy.

V posledních kilometrech se pokoušel rozhodnout Vakoč, všechny jeho útoky ale skončily nezdarem. K tomu poslednímu se odhodlal zhruba tři čtvrtě kilometru před cílem, jenže to bylo na spurt příliš brzy. Soupeři i tento nástup zachytili.

Bárta je pošesté českým mistrem v časovce. Za sebou nechal Černého i Vakoče

Číst článek

Nakonec se přes člena belgické stáje Deceuninck-Quick Step Vakoče, který se stal mistrem republiky před čtyřmi lety v Žilině, přehnal nejen Sisr z týmu Elkov-Author, ale i Kalojíros z pražské Sparty. Vakoč byl třetí i ve čtvrteční časovce.

„Ke konci zkoušel nastupovat Petr, ale vždycky jsem jel v háku, takže bylo jasné, že se to rozhodne ve spurtu. Jsem rád, že jsem ho zvládl dobře po taktické stránce,“ pochvaloval si Sisr.

Obhájce loňského prvenství Josef Černý skončil mezi českými závodníky šestý, vítěz čtvrtečního souboje s chronometrem Jan Bárta, jenž slavil domácí časovkářský titul již pošesté, devátý. Štybar nakonec uzavřel první desítku. Nejlepším Slovákem byl třicetiletý Juraj Sagan, který dojel před Černým.

Saganův o rok mladší a slavnější bratr Peter, jenž v letech 2015 až 2017 dosáhl na zlatý hattrick na mistrovství světa a na blížící se Tour de France bude usilovat o zisk již sedmého zeleného trikotu pro nejlepšího sprintera, skončil celkově patnáctý. V ryze slovenském účtování to znamenalo pozici těsně pod stupni vítězů.

Mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Trnavě - závod s hromadným startem:
Muži elite - absolutní pořadí (186 km): 1. Sisr (Elkov-Author) 4:08:31, 2. Kalojíros (Sparta Praha), 3. Vakoč (Deceuninck-Quick Step) oba stejný čas, 4. Schlegel (Elkov-Author) -1, 5. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), 6. J. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) oba -2, 7. Černý (CCC) -1:09, 8. Baška (SR/Bora-hansgrohe), 9. Neuman (Elkov-Author), 10. A. Ťoupalík (Sauerland NRW p/b SKS Germany) všichni -1:33.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme