Cyklista Vacek si dojel ve Francii pro titul juniorského mistra Evropy, dařilo se i Bittnerovi

Osmnáctiletý český cyklista Mathias Vacek se stal mistrem Evropy v časovce v kategorii juniorů. Sedmé místo obsadil ve francouzském Plouay další český závodník Pavel Bittner. Mezi muži do 23 let skončil Jakub Otruba devátý při triumfu Nora Andrease Leknessunda. Ranní boje o medaile mezi juniorkami, které program šampionátu odstartovaly, opanovala Nizozemka Elise Uijenová, Kristýna Burlová byla čtrnáctá.

Tento článek je více než rok starý.

Plouay (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mathias Vacek.

Mathias Vacek. | Foto: Tim Goode | Zdroj: Reuters

Talentovaný Vacek byl považován za jednu z hlavních medailových nadějí v dvacetičlenném výběru reprezentačního trenéra Tomáše Konečného. Loni na ME v nizozemském Alkmaaru dojel šestý v závodě s hromadným startem, teď dosáhl životního úspěchu. „Bomba!“ okomentoval Konečný na facebookovém profilu Vackovo zlato.

Ťoupalík porazil v závodě s hromadným startem i Štybara a je mistrem republiky

Číst článek

Všechny kategorie jedou v Plouay časovku na trati o délce 25,6 kilometru. Vacek ji absolvoval v čase 32:39, druhý Němec Marco Brenner na něho ztratil čtyři sekundy. O dalších 14 sekund zpět zůstal Ital Lorenzo Milesi. Bittnerovi chybělo na bronz 52 sekund.

Vysoko pomýšlel i Otruba, jemuž se ve čtvrtek v Mladé Boleslavi podařilo na mistrovství republiky završit domácí zlatý hattrick. Loni i předloni skončil v první desítce. Po čtvrtém místě z roku 2018 z Brna si ale i tentokrát lehce pohoršil. Na 9. místě zaostal za medailí o více než tři čtvrtě minuty. Leknessund vyhrál v čase 30:58 před Švýcarem Stefanem Bisseggerem a Ilanem Van Wilderem z Belgie.

Uijenová zajela čas 37:25, o minutu pomalejší byla Francouzka Maëva Squibanová, další takřka půlminutu ztratila bronzová Italka Carlotta Cipressiová. Burlová startovala mezi 24 juniorkami jako jediná Češka, na vítěznou Nizozemku měla manko téměř tři a půl minuty.

Závod žen do 23 let se jel bez české účasti a ovládly ho Němky. Ludwigová zvítězila v čase 35:53 o 25 sekund před krajankou Franziskou Kochovou, bronz získala Polka Marta Jaskulská.

Ještě v pondělí budou v Plouay bojovat o medaile muži a ženy v obou elitních kategoriích.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Plouay (Francie) - časovka (25,6 km):
Muži do 23 let: 1. Leknessund (Nor.) 30:58, 2. Bissegger (Švýc.) -23, 3. Van Wilder (Belg.) -28, ...9. Otruba -1:16, 26. Petr Kelemen (oba ČR) -2:59.
Ženy do 23 let: 1. Ludwigová 35:53, 2. Kochová (obě Něm.) -25, 3. Jaskulská (Pol.) -1:19.
Junioři: 1. Vacek (ČR) 32:39, 2. Brenner (Něm.) -4, 3. Milesi (It.) -18, ...7. Bittner (ČR) -1:10.
Juniorky: 1. Uijenová (Niz.) 37:25, ...14. Burlová (ČR) -3:28.
14:30 ženy elite,
16:10 muži elite.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme