Roglič si pohlídal vítězství na cyklistické Vueltě, jako první Slovinec vyhrál závod Grand Tour

Primož Roglič dovezl bezpečně červený trikot lídra do cíle Vuelty v Madridu a jako první slovinský cyklista v historii zvítězil na Grand Tour. Závěrečnou etapu 74. ročníku závodu vyhrál Nizozemec Fabio Jakobsen.

Madrid Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinský jezdec Primož Roglič

Slovinský jezdec Primož Roglič | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0

Devětadvacetiletý Roglič ze stáje Jumbo-Visma dosáhl na největší úspěch kariéry poté, co už byl letos třetí na Giru d'Italia. Bývalý skokan na lyžích zvítězil po 21 etapách s náskokem 2:16 minuty před mistrem světa Alejandrem Valverdem ze Španělska. Třetí byl senzačně další Slovinec Tadej Pogačar, jenž byl ve dvaceti letech nejmladším jezdcem závodu.

Slovinec Roglič uhájil vedení na Vueltě. Od premiérového triumfu ho dělí jen nedělní dojezd

Číst článek

V dnešní závěrečné etapě se stejně jako na dalších velkých závodech typu Tour de France a Gira na celkového lídra neútočilo a jelo se ve víceméně volném tempu. O posledním vítězi se rozhodovalo po 106,6 km v hromadném spurtu, který i díky pomoci Zdeňka Štybara v roli rozjížděče vyhrál nizozemský šampion Jakobsen z týmu Deceuninck-Quick Step.

Roglič se dostal do průběžného vedení po 10. etapě, jíž byla jediná individuální časovka letošní Vuelty. Dosavadního lídra Naira Quintanu v ní porazil o tři minuty a vytvořil si téměř dvouminutový náskok na Valverdeho, který po zbytek závodu bez větších problémů hlídal. Vedle červeného trikotu získal rodák z Trbovlje také zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže.

Jediný český účastník Vuelty Štybar cestoval do Španělska s cílem pokusit se o etapové vítězství, na které dosáhl už v roce 2013. Nejblíže mu byl v páteční devatenácté etapě, kdy skončil třetí. Celkově třiatřicetiletý český cyklista obsadil 55. místo.

Cyklistický závod Vuelta - 21. etapa (Fuenlabrada - Madrid, 106,6 km):
1. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quickstep) 2:48:20, 2. Bennett (Ir./Bora-Hansgrohe), 3. Sajnok (Pol./CCC), 4. Izaga (Šp./Caja Rural), 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 6. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 7. Van der Sande (Belg./Lotto-Soudal), 8. Venturini (Fr./AG2R), 9. Sarreau (Fr./Groupama-FDJ), 10. Smith (Austr./Mitchelton-Scott), ...31. Štybar (ČR/Deceuninck-Quickstep) všichni stejný čas.
Konečné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:07:31, 2. Valverde (Šp./Movistar) -2:16, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:38, 4. Quintana (Kol./Movistar) -3:29, 5. López (Kol./Astana) -4:31, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:16, 7. Kelderman (Niz./Sunweb) -9:47, 8. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -12:54, 9. Soler (Šp./Movistar) -22:10, 10. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -22:17, ...55. Štybar -2:39:31.
Bodovací soutěž (zelený trikot): 1. Roglič 155, ...35. Štybar 28.
Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot): 1. Bouchard (Fr./AG2R) 76.
Mladí jezdci (bílý trikot): 1. Pogačar 83:10:9.
Týmy: 1. Movistar 248:26:24.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme