Znakařka Kubová byla na 50 metrech desátá. Maďar Milák vzal Phelpsovi deset let starý rekord

Znakařce Simoně Kubové finále na mistrovství světa v Koreji znovu uniklo, na neolympijské padesátce skončila v semifinále desátá. Ve srovnání s dopolední rozplavbou zrychlila na 27,91 sekundy a počtvrté v kariéře se na této trati dostala pod 28 sekund, ale k postupu jí dvanáct setin chybělo. Na šampionátu padl podruhé světový rekord, postaral se o něj maďarský plavec Kristóf Milák na 200 metrů motýlek.

Kwangdžu Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Kubová

Simona Kubová | Foto: Beáta Mašková

Maximem sedmadvacetileté Kubové na tomto šampionátu zatím zůstává deváté místo ze stovky. Na padesátce si o čtyři příčky polepšila ve srovnání s předloňským mistrovství světa v Budapešti. V Kwangdžu ještě poplave dvoustovku, která ji čeká v pátek.

Seemanová má na dvoustovce rekord i limit na olympijské hry. Další plavec protestoval proti Sunovi

Číst článek

„Zatím dvě deváté a jedno desáté místo. Jsem vždy za branami finále, to je trochu smutné. Snad se Mícovi (Jan Micka – pozn. red.) povede 1500 metrů, aby aspoň jedno finále padlo. Padesátka je o strašných kousíčkách a furt se to vyrovnává a je to čím dál tím těžší,“ řekla Kubová po závodě Radiožurnálu.

Milák na trati 200 metrů motýlek překonal o 78 setin deset let starý rekord nejúspěšnějšího olympionika všech dob Michaela Phelpse z období rozmachu celotělových plavek. Maďar dohmátl v čase 1.50,73 a jako první na světě se dostal pod 1.51. Druhý Daija Seto z Japonska na něj ztratil více než tři sekundy.

Devatenáctiletý Milák dokázal tuto disciplínu vyhrát jako první teenager od Phelpsova úspěchu v roce 2003. Třiadvacetinásobný olympijský šampion a šestadvacetinásobný mistr světa Phelps historickým tabulkám dominoval dlouho, poprvé světový rekord překonal v březnu 2001 a pak ho sedmkrát vylepšil.

Kraulařskou osmistovku vyhrál Ital Gregorio Paltrinieri, který se jako první Evropan dostal pod sedm minut a 40 sekund. Evropský rekord krajana Gabriele Dettiho z předloňského šampionátu vylepšil o sekundu a půl na 7.39,27.

Obhájce zlata Detti skončil pátý. Šestou příčku obsadil kontroverzní Číňan Sun Jang, který se tak nemusel obávat dalšího projevu nevole některého ze soupeřů při medailovém ceremoniálu, s nimiž se setkal po triumfech v závodech na 400 a 200 metrů.

mch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme