Druhý český šipkař mezi elitou. Osmnáctiletý talent Gawlas prošel kvalifikací a získal profesionální kartu

Adam Gawlas se stal po Karlu Sedláčkovi druhým českým šipkařem v historii, který vybojoval profesionální kartu organizace PDC. Osmnáctiletý talent prošel náročnou několikadenní kvalifikací v německém Niedernhausenu a následující dva roky bude moct hrát nejprestižnější světové turnaje proti absolutní elitě.

Niedernhausen (Aktualizováno: 19:19 17. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český šipkař Adam Gawlas

Český šipkař Adam Gawlas | Foto: PDC | Zdroj: PDC

Gawlas si nemohl nadělit lepší dárek ke čtvrtečním 19. narozeninám. Rodák z Návsí sice nevyhrál žádný ze čtyř turnajů kvalifikačního finále Q School, v součtu všech výsledků ale patřil mezi osmičku nejlepších, což mu zajistilo zisk karty.

Ostré lokty a silné hlasivky. Soupeři ho nemusí, přesto to ragbista Price dotáhl až na šipkařský trůn

Číst článek

Český talent udělal závěrečný krok ve čtvrtfinálovém středečním duelu proti Rowbymu-Johnu Rodriguezovi. Rakouského šipkaře zdolal jasně 6:2 na legy a zajistil si dostatek bodů do kvalifikačního žebříčku.

„Jakmile jsem porazil Rodrigueze, tak jsem se dozvěděl od svých přátel přímo tady na místě, že mám kartu jistou. Když jsem hrál zápas, tak jsem si to ještě neuvědomoval, ale pak jsem byl nesmírně šťastný,“ řekl Gawlas Radiožurnálu.

„Je to obrovský úspěch, který doceníme asi až později. Navíc v osmnácti letech, dva roky potom, co Adam začal hrát šipky. Bylo to hodně vydřené, tvrdě trénoval a udělal pro to strašně moc,“ řekl šipkařský promotér a komentátor Pavel Korda.

Znovu získat kartu se povedlo třeba i legendárnímu Nizozemci a pětinásobnému mistru světa Raymondu van Barneveldovi, který po roční pauze ohlásil návrat k šipkám.

Česká dvojice

Dvojnásobný juniorský vicemistr světa na sebe upozornil nejen úspěchy v juniorských kategoriích. Loni po boku Karla Sedláčka nebyl daleko od vyřazení vysoce favorizované Belgie z mistrovství světa týmů a na konci roku zahrál skvěle na prestižním Grand Slam of Darts, kam se kvalifikoval svým umístěním na juniorském šampionátu.

Husarský kousek na šipkařském šampionátu. Angličan Wade ukončil leg na devět šipek

Číst článek

„Je to jeden z největších talentů v našem sportu. Už dřív jsem se vyjádřil, že Adam se stane mistrem světa a bude i světovou jedničkou. A za tím si stojím,“ dodal Korda.

Profesionální karta PDC Gawlasovi zajišťuje právo následující dva roky objíždět štědře dotované turnaje na Britských ostrovech i jinde po Evropě. Může se tak pravidelně utkávat s nejlepšími hráči planety a o poznání snadněji stoupat světovým žebříčkem.

Gawlasův úspěch udělal radost i Sedláčkovi. „Znovu ukázal, že se může měřit se všemi na světě. Je to super, že budeme moct jezdit spolu, trénovat, řešit společně cesty. Jsem z toho nadšený,“ řekl Radiožurnálu historicky první český držitel karty PDC.

mov, jbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme