Nový šipkařský král. Price ve finále dominoval a stal se světovým šampionem i jedničkou žebříčku

Velšan Gerwyn Price porazil ve finále šipkařského šampionátu Skota Garyho Andersona 7:3 na sety a získal svůj první titul mistra světa. Díky vítězství v londýnské Alexandra Palace na největším turnaji roku se navíc dostal do čela světového žebříčku a ukončil sedmiletou dominanci Nizozemce Michaela van Gerwena.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velšský šipkař Gerwyn Price

Velšský šipkař Gerwyn Price | Foto: Lawrence Lustig/PDC | Zdroj: Lawrence Lustig/PDC

Třináctý hráč světa Anderson držel krok s nasazenou trojkou jen první dva sety. Price ukončoval jednotlivé legy takřka neomylně, na většinu závěrečných doublů potřeboval jen jednu šipku a rychle se ujal vedení 3:1 na sety.

Ani v dalším průběhu Price nepolevil a v pátém setu byl dokonce jednu šipku od zopakování kousku Angličana Jamese Wadea, který v zápase se Stephenem Buntingem ukončil leg na nejmenší počet devíti šipek. To ho ale mrzet nemuselo, set totiž zkompletoval s průměrem 136,64 bodu na tři odhozené šipky, což je nový rekord mistrovství světa.

Pětatřicetiletý bývalý ragbista si titul už vzít nenechal, ačkoliv využil až svou dvanáctou šipku na vítězství. „Nikdy v životě jsem necítil takový tlak. Na takovou situaci se nedá připravit,“ popisoval Price v rozhovoru pro Sky Sports.

Po výhře 7:3 na sety se stal prvním velšským a celkově desátým mistrem světa profesionální organizace PDC. Na šipkařském trůnu vystřídal Skota Petera Wrighta.

Husarský kousek na šipkařském šampionátu. Angličan Wade ukončil leg na devět šipek

Číst článek

Kromě zisku finanční prémie půl milionu liber (zhruba 14,7 milionu korun) navíc Price po sedmi letech sesadil z čela světového žebříčku nizozemskou hvězdu Michaela van Gerwena, který skončil na šampionátu už ve čtvrtfinále.

„O tomhle jsem nikdy ani nesnil. Stát se světovou jedničkou je dokonce možná těžší než získat tuhle trofej pro mistra světa,“ podotkl čerstvý šampion.

Price tak potvrdil svou dominanci v koronavirem poznamenané sezoně. V roce 2020 získal celkem čtyři velké tituly a vystoupal až na úplný vrchol.

Anderson nenavázal na tituly z let 2015 a 2016, naopak potřetí v kariéře ve finále neuspěl. Jako vicemistr si odnesl 200 tisíc liber (5,9 milionu korun) a vrátil se v žebříčku do elitní desítky.

Finále mistrovství světa v šipkách:
Gerwyn Price (3) - Gary Anderson (13) 7:3

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme