Konec sedmileté nadvlády? Van Gerwen vypadl už ve čtvrtfinále a může přijít o post šipkařské jedničky

Každá série jednou končí. Poznal to i nejlepší šipkař světa Nizozemec Michael van Gerwen. Trojnásobný světový šampion totiž po 27 výhrách nad Angličanem Davem Chisnallem prohrál vzájemný zápas a na mistrovství světa v Londýně skončil už ve čtvrtfinále. Po sedmi letech tak může přijít o post světové jedničky.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dave Chisnall (vlevo) slaví vítězství nad Michaelem van Gerwenem

Dave Chisnall (vlevo) slaví vítězství nad Michaelem van Gerwenem | Foto: Lawrence Lustig/PDC | Zdroj: Lawrence Lustig/PDC

„Van Gerwen se teď nepotýká s úplně top formou,“ všiml si už v průběhu nedávno skončeného roku jediný český profesionální šipkař Karel Sedláček. Ani na mistrovství světa se na tom tolik nezměnilo.

Husarský kousek na šipkařském šampionátu. Angličan Wade ukončil leg na devět šipek

Číst článek

Nizozemec Michael van Gerwen podlehl světové osmičce Daveu Chisnallovi 0:5 na sety a utržil jednu z nejtěžších porážek v kariéře. Po obhájci titulu anglickém šipkaři Peteru Wrightovi skončil na šampionátu další z hlavních favoritů na titul.

„Věděl jsem, že pokud ho budu chtít porazit, budu muset zahrát velmi dobře, ale to se mi nepovedlo. Hrál jsem mizerně, nedokázal jsem skórovat. Za tu porážku si můžu sám, ale je potřeba být upřímný, ten postup si zasloužil,“ ocenil Van Gerwen v rozhovoru pro Sky Sports svého soupeře, který předvedl i z hlediska statistik špičkový výkon.

„Při zavírání mi nedával druhé šance. Co se dá dělat. Pár dní mi to bude vrtat hlavou, chtěl jsem právě tady sezonu otočit k lepšímu,“ přiznal vítěz více než 130 turnajů PDC.

Post jedničky v ohrožení

Van Gerwen byl nespokojený se svou hrou, přesto vypadal celkem smířený. Fenomén současných šipek, který je v čele žebříčku nepřetržitě sedm let, na nejdůležitějším turnaji sezony alespoň zvedl svou hru.

‚Výhra pro staré chlapy.‘ Šestašedesátiletý šipkař Lim vybojoval na mistrovství světa senzační postup

Číst článek

V roce 2020 se mu totiž nedařilo tak, jak býval zvyklý. Nedominoval. Vyhrál jediný turnaj kategorie major UK Open. A pak ještě generálku na šampionát Players Championship Finals.

„Teď zrovna nezáří, těch důvodů může být víc. Mnohokrát jsme viděli, že není úplně stoprocentně soustředěný na zápas. Buď do něj vstoupí jakoby později, nebo ho neutáhne po celou dobu a postupně jeho výkon uvadne,“ říkal už před startem světového šampionátu komentátor a šipkařský promotér Pavel Korda.

„Příčinou může být i ztráta motivace – byl zvyklý bojovat s Taylorem, Van Barneveldem nebo Andersonem. První dva už nehrají a ostatní hráče nebere Gerwen úplně za své soupeře. To není dobře a může to být důvod, proč se mu teď nedaří vyhrávat turnaje,“ dodal.

Gerwenova pozice světové jedničky šipkařské organizace PDC je tak v bezprostředním ohrožení. Pokud totiž zvládne Velšan Gerwyn Price semifinálový duel se Stephenem Buntingem a následně i finále s vítězem duelu mezi Garym Andersonem a Chisnallem, vystřídá Nizozemce v čele žebříčku.

Jakub Kanta, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme