VIDEO: ‚Chci odhodit šipku, ale nejde to.‘ Šipkaře trápí psychický problém zvaný dartitis

Hráč se chystá k odhodu šipky, napřáhne se, ale nejde to. Několikrát proto ruku vrátí zpět. Zvýší se mu tep, polije ho studený pot a je mu nevolno. Trvá až desítky sekund, než se k odhození na terč odhodlá. Psychický stav dartitis dokáže šipkařům zkomplikovat hru.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zesnulý šipkař Eric Bristow

Zesnulý šipkař Eric Bristow | Foto: Lee Mills | Zdroj: Reuters

Když španělský tenista Rafael Nadal provádí před podáním své rituály, kdy si prohrábne vlasy a povytáhne kraťasy, zabere to několik vteřin navíc. Za tuto prodlevu je často terčem kritiky. Rozhodčí mu může udělit varování. 

Pražskou šipkařskou exhibici ovládl van Gerwen. ‚Šipky v Praze mají budoucnost,‘ pochvaloval si

Číst článek

Podobná věc je občas k vidění i v jiném sportu – v šipkách. Zatímco u Nadala je to ale věc vědomá, u některých hráčů šipek jde o psychický problém. Trable jim způsobuje stav zvaný dartitis, která jim brání v odhodu šipky.

V momentě, kdy se hráč chystá šipku odhodit, dostane se do psychického stavu, kdy mu je nevolno, polévá ho studený pot, zvyšuje se mu srdeční tep, má problémy s dýcháním a ztrácí rovnováhu. Tyto pocity mu znemožňují odhod šipky, a hráč se tak několikrát napřáhne k odhodu, ale ruku stáhne. Než šipkař odhodí šipku směrem k terči, trvá to někdy až několik desítek sekund.

Bristow, Suljović a další

„V roce 1987 mě postihl dartitis, psychologický stav, který způsobí, že nemůžete nechat své šipky správně odhazovat,“ řekl dříve legendární šipkař Eric Bristow pro Chronicle Live.

„Trvalo mi deset let, než jsem se ho úplně zbavil, ale pořád nevím, jak jsem ho dostal nebo se ho zbavil,“ dodal.

Několikanásobný mistr světa Bristow, který minulý rok zemřel na infarkt přímo během sledování šipkového zápasu, problém jménem dartitis nakonec překonal a dokázal dále vyhrávat.

Podobně se se zákeřným problémem vypořádal i jeden z nejlepších šipkařů současné doby – Rakušan Mensur Suljović, který v současné době okupuje osmé místo žebříčku PDC Order of Merit.

Nejznámějším hráčem, který v současné době s dartitisem bojuje, je pravděpodobně Nizozemec Berry van Peer. „Přijde to, když začíná zápas. Říkám si, že jsem připraven šipku odhodit. Ale pak to přijde a prostě se tak nestane,“ popisuje dvaadvacetiletý van Peer. I přes tento problém je ale van Peer na 69. místě žebříčku a dostal se např. mezi 16 nejlepších na Grand Slamu.

Za tento úspěch sklidil řadu uznání i od šestnáctinásobného mistra světa Phila Taylora: „Jsem na Berryho hrdý. Dnes odpoledne ukázal, že je skutečná třída,“ napsal Angličan na twitteru.

„Musel jsem zadržet slzy. Doufám, že ten problém brzy překoná,“ přidal slova chvály další mistr světa Gary Anderson ze Skotska.

Podle sportovní psycholožky Lindy Duffyové není dartitis neřešitelným problémem. Šance na plné uzdravení ale není velká: „Šance na plné zotavení je menší než 5 %,“ řekla Duffyová pro server Metro.

„Také jsem měl dartitis. Říkal jsem Berrymu, ať se na to tolik nezaměřuje a prostě hraje šipky,“ radí svému mladšímu kolegovi Suljović.

Pokud se s problémem van Peer vypořádá stejně, jako Bristow se Suljovićem, mohl by třeba i atakovat úspěchy svých slavných krajanů Raymonda van Barnevelda či Michaela van Gerwena.

Kryštof Berka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme