Sir Lewis Hamilton. Dlouholetý suverén formule 1 byl povýšen do rytířského stavu

Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton byl povýšen na rytíře a bude moci používat titul Sir. Pětatřicetiletý britský pilot byl vyznamenán v rámci tradičních novoročních ocenění nejen za své sportovní výkony, ale i za charitativní a filantropickou činnost.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Hamilton se letos stal nejúspěšnějším jezdcem historie F1. Na cestě k sedmému titulu, jímž vyrovnal bilanci Michaela Schumachera, překonal pilot Mercedesu legendárního Němce v počtu vyhraných Velkých cen, jichž má nyní na kontě 95.

Proč Hamilton stále nemá smlouvu na nový ročník formule 1? ‚Administrativní záležitost,‘ myslí si expert

Číst článek

Hamilton je jediným pilotem formule 1 tmavé pleti. Jeho prarodiče přišli do Británie v Karibiku, on sám vyrůstal v sociálním bydlení a nyní využívá svou popularitu k podpoře kampaní za různorodost a proti rasové nerovnosti. Je hlasitým zastáncem hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Vzhledem k tomu, že má z daňových důvodů bydliště v Monaku, byl Hamilton oceněn mezi „zahraničními“ osobnostmi. Do rytířského stavu byl povýšen jako čtvrtý pilot F1 po Jacku Brabhamovi, Stirlingu Mossovi a Jackiem Stewartovi a jako první už v době své aktivní kariéry.

Mezi nově oceněnými sportovci jsou mimo jiné i angličtí mistři světa ve fotbale z roku 1966 Jimmy Greaves a Ron Flowers, kteří se stali členy Řádu britského impéria (MBE).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme