Skokan do vody Navrátil už se těší, jak bude jeho tělo dostávat rány po skoku z 27 metrů

Skokan do vody Michal Navrátil chce napotřetí získat medaili z mistrovství světa. K hladině se odráží ze sedmadvacetimetrové věže, která na světovém šampionátu v Budapešti stojí v malebném prostředí naproti budově parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Navrátil na MS v Barceloně

Michal Navrátil na MS v Barceloně | Foto: ČSPS - Martin Sidorjak

„Teď už jsem rád, že po druhém závodu jsem se tak omlátil a zjistil jsem, že mě nic nebolí. Můžu fungovat a můžu si jít znovu skočit na 27 metrů,“ řekl Navrátil pro Radiožurnál.

Zdravotní problémy už ho netrápí a zase se těší, jak se volným pádem vrhne k hladině z přibližně devítipatrové budovy a ještě do toho bude předvádět akrobatické prvky. Přitom ještě nedávno ho trápila natažená stehna. Po jednom ze skoků neudržel nohy svisle i pod vodou, a naražené ledviny, když pro změnu skok nedotočil přesně podle představ. Z jarních závodů v Irsku tak velkou radost neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skokan do vody Michal Navrátil se těší na mistrovství světa.

„Jak jsem měl poraněná záda, tak jsem špatně dopadal do vody, protože tělo se dopadům bránilo. Voda měla třináct stupňů a vzduch taky, takže to bylo hodně o psychice, a o tom se donutit jít skočit,“ říká extrémní skokan do vody, který do Maďarska poletí přes Itálii, kde se chce na dvou závodech rozeskákat a připravit co nejlépe na světový šampionát.

Na něm bude high diving teprve potřetí, je to mladá disciplína, ale s ambicí být na olympijských hrách. I proto, že je divácky atraktivní, na obrovskou věž je vidět z širokého okolí a konkrétně v Budapešti bude v malebném prostředí historického centra města naproti budově parlamentu.

Dobrá konstrukce 

Navrátil už má fotky můstku ve svém mobilu a chválí si, že Mezinárodní plavecká federace nechala postavit pevnou konstrukci. „Na jakýchkoliv závodech pod federací je ta konstrukce tak bytelná, že se ani nehne. Vím, na co se mám těšit. Opravdu nenechají nic náhodě, aby se závodník nemohl zranit kvůli tomu, že se špatně odrazí. Konstrukce je vždycky pevná jako zem.“

To je pro Navrátila hodně důležité, každý centimetr zapružení může ovlivnit dopad.„Všechno zjistím až po odrazu, že jsem pomalý, takže to pak musím zrychlovat ve vzduchu v letu. Je to větší stres. Musím cítit svoje tělo, v jaké je výšce, v jaké rychlosti, jak potřebuji otevřít rotaci, zastavit se a dopadnou čistě po nohou. Odraz je hodně důležitý,“ připomíná český skokan, který v minulé sezóně vyhrál dva závody prestižní Světové série.

Na mistrovství světa může mít reálné naděje na medaile. O ty bude soutěžit celkem čtyřmi skoky, dva budou v pátek 28. a dva v neděli 30. července.

Martin Charvát, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme