Sledgehokejisté nedostali dotace. Před kvalifikací na paralympiádu žádají o pomoc fanoušky

Kauza se sportovními dotacemi ovlivnila i handicapované sportovce. Z neinvestičního programu 7 jim ministerstvo školství sice peníze postupně vyplácí, i tak ale finanční prostředky na zajištění činnosti chybí. Česká sledgehokejová reprezentace třeba ještě neví, jestli sežene dostatek peněz na říjnovou kvalifikaci o účast na paralympijských hrách.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští sledgehokejisté během tréninku.

Čeští sledgehokejisté během tréninku. | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Aby hráči mohli sen o startu v Jižní Koreji přetavit ve skutečnost, potřebují asi milion korun. Rozhodli se tedy pro zajímavé řešení. „Žádáme lidi s velkým srdcem, aby nám přispěli. Využili jsme Slevomat a natočili video, abychom oslovili širší veřejnost,“ prozradil Radiožurnálu trenér sledgehokejové reprezentace Jiří Bříza. Tyto peníze by hráčům pomohly k cestě na kvalifikaci do Švédska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští sledgehokejisté cítí, že by na paralympiádě mohli bojovat o medaili

Na posledních paralympijských hrách vybojovali svěřenci trenéra Břízy historicky nejlepší umístění. Skončili pátí. Teď by při vyloučení ruských sportovců z Her mohli bojovat o medaile. Pokud se samozřejmě na závěrečný turnaj probojují. „Věříme, že se ledy prolomí a dostaneme dotace, které jsme měli mít. Nechceme, aby se stalo, že pojedeme na paralympiádu jenom na výlet,“ dodal Bříza.

Kvalifikace se v říjnu uskuteční ve Švédsku. Milionová částka se může zdát vysoká. Jenže pořadatel si určuje podmínky. Vybírá i hotely. Přestože by si Češi třeba sami nějaký zajistili, nemají šanci. Nikdo by jim totiž z jimi vybraného hotelu nezajistil dopravu. Musí také platit startovné. „Asi 550 eur na osobu. Peníze, které vybíráme, jsou na ubytování, stravování a cestovné,“ vysvětlil kapitán týmu Zdeněk Šafránek.

Ve Švédsku by měl s céčkem na hrudi vyjet do zápasů proti domácímu výběr, Slovensku, Japonsku a Německu. Z pětice týmů si v Jižní Koreji zahrají tři nejlepší celky. „Kvalifikace je pro nás menší paralympiáda. Pokud skončíme do druhého místa, dostaneme na Hrách lepší skupinu. Jelikož nepojedou Rusové, tak po Kanadě a Americe je volná medaile, o kterou se popere zbytek zemí,“ řekl Šafránek.

Aktuálně sbírka na podporu českých sledgehokejistů vynesla přes sto třicet tisíc korun.

Možnost přispět týmu >>

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme