Slovák Peter Sagan se zapsal do historie. Mistrovství světa ovládl potřetí v řadě

Slovenskému cyklistickému fenoménu Petru Saganovi se jako prvnímu cyklistovi v historii podařilo potřetí za sebou ovládnout mistrovský závod. Na cílové čáře přespurtoval Nora Alexandra Kristoffa. Nejlepším českým cyklistou byl čtrnáctý Zdeňek Štybar.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Bergen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský cyklista Peter Sagan poté, co vyhrál etapu

Slovenský cyklista Peter Sagan poté, co vyhrál etapu | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Vyhrát mistrovství světa třikrát za sebou se ještě nikomu nepodařilo. Blízko byli Italové Paolo Bettini a Gianni Bugno a Belgičané Georges Ronsse, Rik van Steenbergen a Rik van Looy. Žádný z nich však nedokázal to, co se v neděli povedlo Slováku Peteru Saganovi.

Mistryní světa v cyklistice je Nizozemka Blaaková, Nosková dojela na 61. místě

Číst článek

„Nebylo to vůbec lehké. Říkal jsem si, že už je to pryč, že už čelo nedojedeme. Ale nakonec se to sjelo. Omlouvám se Alexanderovi (Kristoffovi), ale vyhrát potřetí je něco neuvěřitelného. Své vítězství věnuji Michele Scarponimu, který by měl zítra narozeniny," líčil šťastný Sagan.

Vítězství se nerodilo lehce. Prvních sto padesát kilometrů se na čele drželi čeští a belgičtí cyklisté. Tempo udávali Josef Černý a Julian Vermont. Když peloton zrychlil, český vláček se rozbil. Se Zdeňkem Štybarem zůstali pouze Roman Kreuziger, Jan Bárta a Jiří Polnický.

V předposledním kole se pokusil o únik Tom Dumoulin, ale úspěšný nebyl. Rozhodnout se tak muselo až v posledním jedenáctém okruhu. O únik se pokusila dvojce Alaphilippe a Moscon, která ale byla nakonec dohnána zbytkem pronásledovatelů včetně Petera Sagana.

Právě slovenský fenomén v posledních metrech bojoval s domácím Norem Alexanderem Kristoffovem o první místo. Nakonec svého soupeře porazil o pouhých dvacet centimetrů. Třetí skončil Australan Michael Matthews. Štybar dojel kousek za vítězem na 14. místě.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu (Norsko) - závod s hromadným startem:

Muži (267,5 km): 1. P. Sagan (SR) 6:28:11, 2. Kristoff (Nor.), 3. Matthews (Austr.), 4. Trentin (It.), 5. Swift (Brit.), 6. Van Avermaet (Belg.), 7. Albasini (Švýc.), 8. Gaviria (Kol.), 9. Lucenko (Kaz.), 10. Alaphilippe (Fr.), …14. Štybar všichni stejný čas, 49. Kreuziger -2:32, 80. J. Bárta -3:13, 128. Polnický -11:53, Černý, Vakoč (všichni ČR) oba nedokončili.

mav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme