Na Sněžce znovu padl rekord, Zděnek Pácha vynesl na vrchol více než dvě stě kilogramů

Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku v neděli překonal česko-slovenský rekord ve vynesení nejtěžšího nákladu na Sněžku. Za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou trasu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů. Předchozí rekord 170 kilogramů vytvořil letos 20. července Štěpán Domorád z Vrchlabí.

Tento článek je více než rok starý.

Pec pod Sněžkou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Pácha za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou cestu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů.

Zdeněk Pácha za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou cestu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů. | Foto: Vostárek Josef | Zdroj: Fotobanka ČTK

Jednapadesátiletý nosič měl na vlastnoručně vyrobené krosně tři sudy s pivem. Během cesty s převýšením 208 metrů musel udělat asi 90 zastávek, i tak bylo obtížné stačit s dechem. „Nejtěžší bylo vůbec se vždycky postavit a rozejít. Ušel jsem 40 až 60 kroků a energie na to byla stejná jako vzít to na záda a vyrazit,“ řekl Pácha. Těžké chvíle zažil i v úplném závěru před vrcholem.

Šlo se mi celkem dobře, řekl Domorád po překonání rekordu. Na Sněžku vynesl náklad 170 kilogramů

Číst článek

Překonal zároveň slovenský rekord, který držel Laco Kulanga s výkonem 207,5 kilogramů z roku 1993. „Já jsem už 170 kilogramů nesl, tak jsem zvolil větší zátěž,“ uvedl nosič. Krosnu o váze 20 kilogramů bez úvazků si vyrobil sám. V budoucnu možná zkusí vynést i 230 kilogramů.

Během rekordu ho doprovázel dosavadní rekordman Domorád. Pácha na zastávkách pil iontový nápoj a malinovou šťávu a jedl palačinky s rybízovým džemem.

Výzvou pro nosiče se stal výkon Roberta Hofera, který v zimě roku 1944 vynesl na Sněžku pro meteorologickou stanici ocelovou rouru o váze 160 kilogramů. „Nikdy ale nebudu lepší než slovenští nosiči a Laco Kulanga, i když jsme ho dnes překonal. On to dělá jako práci a vynosil už milion kilo,“ řekl Pácha.

Minulý rok v srpnu vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu tatranský nosič Vladimír Hižnay. Pácha se jím inspiroval a výsledkem byl nedělní rekord.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme