Emoce, loučení a argentinský triumf. Softbalový šampionát se zapsal do historie

I když patří softbal k menším sportům, nabídlo mistrovství světa mužů v České republice velké emoce a několik výrazných zápisů do historie. V neděli navíc začíná v Ostravě ženský evropský šampionát. Tam půjde kromě medailí i o postup do olympijské kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi se do čtvrtfinále dostali díky vítězství v závěrečném utkání základní skupiny v Havlíčkově Brodě nad Kubou

Čtvrtfinále softbalového mistrovství světa mezi Českou republikou a Kanadou | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na prvním šampionátu v Evropě vybojovali svůj premiérový titul hráči Argentiny a na český tým chodily tisíce diváků. Ve výjimečné atmosféře se pak s reprezentační kariérou loučilo hned pět domácích softbalistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Softbalové MS mužů v České republice nabídlo velké emoce a několik zápisů do historie. V neděli navíc začíná v Ostravě ženský evropský šampionát. Více v reportáži Jakuba Marka

„Asi si to ještě úplně neuvědomuji. Emoce asi přijdou, až se přijdu podívat na kluky a už nebudu součástí týmu. To bude asi daleko náročnější než teď,“ přemítal pro Radiožurnál nejzkušenější český pálkař Patrik Kolkus po závěrečném duelu šampionátu, který domácí prohráli s Austrálií 1:2 a obsadili konečné osmé místo.

Softbalista, jenž debutoval v národním týmu v roce 1996, byl trochu zklamaný, že česká reprezentace nevylepšila historické maximum v podobě šestého místa. I tak ale vidí po výjimečné akci spoustu pozitivních věcí.

„Češi jsou známí tím, že umí organizovat turnaje. Tohle mistrovství bylo zorganizované parádně, teď je potřeba na to navázat. Další promo akce, pořád veřejnost masírovat, že nejsme jenom nějaký sport pro holky, že je to opravdu i chlapský sport,“ řekl Kolkus.

Argentinští softbalisté jsou poprvé v historii mistry světa, v pražském finále porazili Japonsko

Číst článek

Dvaačtyřicetiletý pálkař už žádný další homerun ale v reprezentaci nepřidá. Stejně jako další čtyři jeho spoluhráči skončil u národního týmu i trenér Tomáš Kusý. Ten se přesto generační obměny nebojí a doufá, že mužskému softbalu může svým způsobem pomoct i ten ženský.

„Možná až budou ženy hrát příští rok na olympiádě, třeba se náš sport zalíbí i klukům a doplníme i klučičí řady,“ věří Kusý, že se české softbalistky mezi šest elitních týmů pro olympijské hry dostanou. Kolegyním z reprezentace by historický postup přál i Kolkus.

„Strašně v to doufám, protože si myslím, že tohle by českému softu pomohlo. Veřejnost by náš sport brala trochu silněji než doteď,“ dodal pálkař.

Češky nejdřív musí skončit na domácím evropském šampionátu do šestého místa. Poté se k této šestici přidá na olympijské kvalifikaci v nizozemském Utrechtu dvojice týmů z Afriky, z postupu do Tokia se bude radovat pouze nejlepší tým.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme