Softbalistům se na MS nedaří. O postup je připravila Botswana, místní je poráží v kulečníku

Ani vysoká výhra nad Tureckem neposunula českou softbalovou reprezentaci do play-off mistrovství světa. Češi tak na Yukonu nevylepší historicky nejlepší umístění, kterým doposud bylo šesté místo. Ze zapadlého koutu Kanady si tak místo výsledku přivezou především zážitky.

Tento článek je více než rok starý.

Whitehorse/Kanada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Momentka ze zápasu s Japonskem

Momentka ze zápasu s Japonskem | Foto: Rostislav Taud | Zdroj: Český rozhlas

„Nedaří se. Ani přípravné zápasy nám nešly. Jen ta jedna směna proti Zélandu,“ přiznávají čeští softbalisté. Před mistrovstvím sice poprvé v historii porazili Nový Zéland, jenže na turnaji samotném se jim nedařilo.

Yukon, medvědi a softbal. Češi letí na mistrovství světa do jedné z nejodlehlejších částí Kanady

Číst článek

Turky v posledním zápase ve skupině sice porazili jednoznačně 20:0, jenže soupeři přivezli na Yukon tým, který se softbal teprve učil. O nepostupu ze skupiny rozhodli dřívější zápasy, především smolná prohra 0:1 s Botswanou.

V zápase o naději pak Češi museli porazit silné Japonsko, jenže to utnulo jejich naděje homerunem po prvním nadhozu. Jediný bod při porážce 1:9 byl David Mertl. Ze čtvrtého místa tak mezi nejlepších osm týmů turnaje postoupila právě Botswana.

Mistrovství světa se koná ve Whitehorse na Yukonu, v jednom z nejzapadlejších koutů Kanady, na místní poměry jen nedaleko od Aljašky. Kanadská vláda konání vrcholných sportovních akcí v méně živých oblastech podporuje, Češi tak dojeli do rodinného, ale zároveň svérázného prostředí.

„Český tým tu bydlí v malém motelu na okraji Whitehorse. Bar tu stojí za to. Schází se tu na pohled dost divní lidé, vypadají trochu jako bezdomovci. Včera prý tu jeden místní porazil Jardu Breníka v kulečníku, když hrál jen jednou rukou,“ vypráví Rostislav Taud, který tým v Kanadě doprovází.

Hledali tělo, živého Kanaďana potkali po sto kilometrech

Další příhody pochází už z cesty na Yukon. Zatímco reprezentace cestovala z Vancouveru letadlem, doprovod volil pozemní cestu, z více než dva tisíce kilometrů vzdáleného Calgary to trvalo pět dní. Nejvýraznějšími známky civilizace jsou obří trucky, častěji jsou ale k vidění bizoni, občas medvědi a občas i ztracené věci.

„Objevili jsme motorkářskou bundu. Byl v ní pas 70letého Kanaďana a souhlas s darováním orgánů v případě smrti. Pátrali jsme po těle a zbytcích motorky, ale nenašli jsme nic. Když jsme asi po 100 kilometrech dojeli do prvního města, pána jsme potkali na benzince, asi mu uletěla z vozíku,“ vypráví Taud.

Čeští softbalisté odehrají na MS ještě tři zápasy ve skupině o umístění, pak se vrací domů. Prostředí během dalšího šampionátu budou důvěrně znát, uskuteční se v Praze a Havlíčkově Brodě.

Vojtěch Man, Jan Řápek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme