Českou obec sokolskou povede i dál Moučková, starostkou bude už počtvrté

Českou obec sokolskou (ČOS) povede po následující tři roky opět jeho současná starostka Hana Moučková. Ve funkci zůstanou nadále i první místostarosta Oldřich Lomecký a místostarosta Miroslav Kroc. Staronové vedení zvolil výbor ČOS na víkendovém sjezdu, řekl dnes ČTK mluvčí sokolů Zdeněk Kubín.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Moučková.

Hana Moučková. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Moučková byla zvolena již pro čtvrté funkční období,“ uvedl Kubín. Starostka, která vede sokoly od roku 2011, byla podle jeho pátečního vyjádření jedinou kandidátkou na nejvyšší funkci. Je také první ženou, která tento post zastává od založení Sokola v roce 1862.

Sokolům po okupaci hrozila i smrt. ‚Cvičili jsme do slámy,‘ vzpomíná olympijský medailista Růžička

Číst článek

„Každé období mělo své vlastní výzvy a úkoly. Dříve jsme řešili kritické ekonomické problémy, nyní nás čeká spousta práce na zásadních otázkách strategického směřování hnutí. Schválili jsme si strategii Sokol 2030, ale čeká nás její uvedení do života,“ uvedla na webu sportovní organizace Moučková, která v tajné volbě získala 95 procent hlasů. Prvním viditelným krokem nové strategie podle ní bude nový vizuální styl vytvořený studiem Dynamo Design, který Sokol zavede na podzim.

Dvanáctý sokolský sjezd se konal symbolicky v největší tělocvičně Tyršova domu. Sokolská obec si na něm vybrala také nového jednatele Josefa Těšila, náčelníka Petra Svobodu a náčelnici Annu Jurčíkovou. Sdružení má poměrně složitou organizační strukturu, dělí se na jednoty a župy a také podle zaměření na oddělení takzvané všestrannosti, sportu a vzdělávání. Předsedou Odboru sportu ČOS se stal Petr Syrový a vzdělavatelem Michal Burian. Sjezd o víkendu rozhodl také o zahájení příprav na 17. všesokolský slet, který se uskuteční v roce 2024.

Sokol stále patří mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. V současnosti má 1063 tělovýchovných jednot po celé republice. Téměř každá jednota má svou sokolovnu a většinou několik oddílů. Sokol nabízí asi 80 sportovních odvětví. Nejoblíbenější jsou volejbal, fotbal, stolní tenis, gymnastika, atletika, florbal, tenis či basketbal. Někteří sokolové reprezentují Česko i na vrcholových mezinárodních soutěžích a olympiádách.

Od ostatních sportovních organizací se Sokol odlišuje mimo jiné tím, že se věnuje i kulturně-společenským aktivitám. Pod hlavičkou České obce sokolské tak působí asi dvě stovky divadelních, loutkářských, folklorních a hudebních nebo pěveckých sborů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme