Šonka skončil nad Lausitzringu třetí a před posledním závodem vede celkové pořadí Red Bull Air Race

Akrobatický pilot Martin Šonka skončil třetí v závodě Red Bull Air Race nad Lausitzringem a před říjnovým finálovým kláním v USA udržel vedení v seriálu. V čele pořadí má nyní čtyřbodový náskok před Japoncem Jošihidem Murojou, který byl v Německu nejrychlejší. Českého letce předčil ve Final Four ještě Australan Matt Hall.

Tento článek je více než rok starý.

Lausitzring Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další český reprezentant Petr Kopfstein se v Německu blýskl druhým místem v kvalifikaci, ale po úspěchu v prvním kole ho ve čtvrtfinále vyřadil Španěl Juan Velarde a předposlední zastávka mistrovství světa mu přinesla do celkového hodnocení pouze tři body za osmé místo. Kopfsteinův let byl vyhodnocen jako nedokončený, poté co český pilot překročil povolené přetížení.

„Zapracoval adrenalin,” přiznal. „Jsem přesvědčený, že nezatáhnout moc, tak ho porazím. Kdybych měl let zopakovat, udělám všechno úplně stejně. V této fázi šampionátu není prostor na konzervativní lety, není možné čekat na chybu soupeře. S tím jsme letěli proti Juanovi Velarde v Round of 8 a bohužel jsem překročil čas, který můžu strávit v přetížení 10G. Nedá se nic dělat. Důležité je, že zůstáváme v boji o první pětku, to je fantastické,” zhodnotil pilot Petr Kopfstein závod Red Bull Air Race v Německu.

Pilot Šonka jako první Čech triumfoval v závodě série Red Bull Air Race

Číst článek

Předzávodní ambice byly vysoké, na tribunách ho hnaly stovky českých fanoušků a druhé místo ze sobotní kvalifikace Petra Kopfsteina navnadilo, že do nedělního závodu vlétl v roli favorita. Souboj se Slovincem Peterem Podlunšekem zvládl bez zaváhání a bezpečně postoupil mezi osmičku nejlepších. V ní se mu postavil Španěl Juan Velarde, relativně snadný soupeř.

Šonka na cestě mezi nejlepší čtyřku porazil Francouze Nicolase Ivanoffa a Petea McLeoda z Kanady. Letos byl třetí i v červnu v Čibě, k tomu triumfoval na úvod sezony v Abú Zabí a minule v Portu.

„Strategie byla letět stejně jako v semifinále, ale poslední vertikální manévr ve finále byl možná až moc konzervativní. Joši ale letěl opravdu rychle, stejně tak Matt, takže je z toho nakonec třetí místo. Je dobře, že jsme se udrželi ve vedení v celkovém pořadí. Rozhodne poslední závod, bude to napínavé, fanoušci se mají na co těšit," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

Muroja si nad německým automobilovým okruhem připsal už třetí vítězství v sezoně. Druhé místo drží s tříbodovým náskokem na McLeoda, ještě čtvrtý Kirby Chambliss z USA zaostává za Šonkou o dosažitelných 11 bodů. Kopfstein je už s větší ztrátou šestý se stejným bodovým ziskem jako pátý Hall. 

Seriál vyvrcholí 15. října v Indianapolisu.

Pavel Eichler, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme