Budeme se snažit ušetřené peníze přemístit k nejmenším článkům, říká Hnilička o financování sportu

Posunuté olympijské hry, mistrovství Evropy ve fotbale, zrušený světové šampionáty v hokeji nebo atletice a dalších akcí, včetně domácích soutěží. To jsou největší dopady pandemie koronaviru na sport. Logicky se absence sportovních podniků projevuje i na financování sportu u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Hnilička

Milan Hnilička | Foto: Milan Kammermayer | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Některé programy, jako je třeba podpora reprezentace nebo podpora velkých sportovních akcí, se možná nebudou moct v nejbližší době konat, takže dojde k určité úspoře a budeme se snažit ty peníze přemístit k těm nejmenším klubům, k investicím v těch nejmenších článcích a městech sportu,“ říká předseda Národní sportovní agentury a poslanec za ANO Milan Hnilička v rozhovoru pro Radiožurnál.

 

Přehrát

00:00 / 00:00

Budeme se snažit ušetřené peníze přemístit k nejmenším článkům, říká Hnilička o financování sportu

Prioritou je v době pandemie i po ní zachovat programy, které podporují sportování v malých klubech a obcích. Jako příklad lze uvést program Kabina, který je určen pro obce do 3000 obyvatel. Každá z 5805 obcí, by měla dostat půl milionu na vylepšení zázemí sportovišť.

„Právě sociální zařízení a kabiny, tam tenhle program míří. Určitě bude důležité tenhle program udržet. Bylo by skvělé, kdyby se podařilo ho udržet v té námi navržené formě navržené ještě před koronavirem,“ říká Hnilička.

Svazy, které v radě sportovní agentury budou mít zastoupení, nebudou ve výhodě, tvrdí Hnilička

Číst článek

Právě na program Kabina a jemu podobné by v rozpočtu na sport prostředky být měly. Kvůli neuskutečněným akcím by mělo peněz být dostatek z jiných programů. Začátkem týdne se bude jednat, jakým způsobem se s nimi naloží.

„Budeme jednat o možnostech. Buď přesuny uvnitř programů, což nevidím jako moc reálné, ale je možnost i vyúčtování v dalším roce. To je věc, kterou je třeba domluvit s ministerstvem školství a ministerstvem financí. Třetí možnost je ta, že to, co se nevyčerpá, zůstane ve sportu. To znamená, že by to posílilo rozpočet sportu pro příští rok,“ připomíná Hnilička, že v roce 2021 už nebude s rozpočtem na sport hospodařit Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale přímo Národní sportovní agentura.

Petr Kadeřábek, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme