Kdo vystřídá Koukalovou? Favoritkami na vítězství ve Sportovci roku jsou Ledecká se Sáblíkovou

Tradiční anketa Sportovec roku má před sebou už 60. ročník. Už čtvrté vítězství může přidat v pátek večer Martina Sáblíková, ale hlavní favoritkou je dvojnásobná olympijská vítězka Pchjongčchangu Ester Ledecká.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovkyně roku Gabriela Koukalová

Sportovkyně roku Gabriela Koukalová | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Historicky prvním vítězem ankety Sportovec roku se stal v roce 1959 vodní slalomář Vladimír Jirásek. Poté se několik let radoval z prvenství pokaždé někdo jiný, než přišla dominance gymnastky Věry Čáslavské.

Královna Gabriela. Sportovkyní roku je biatlonistka Koukalová, anketu ovládly ženy

Číst článek

Ta mezi lety 1964-68 vyhrála čtyři z pěti galavečerů. Na tom posledním rozhlasový reportér Karel Malina ocenil nejen její sportovní výkony, ale také zevnějšek.

„Já se přiznám, že dneska vypadám líp, protože mě dala dohromady holička. Kdybyste mě viděl před tím, tak jsem vypadala opravdu špatně,“ řekla Čáslavská v rozhovoru s Karlem Malinou po čtvrtém vítězství ve Sportovci roku, díky kterému je dodnes nejúspěšnější sportovkyní tradiční ankety.

Celkově čtyři triumfy má na kontě také Jan Železný, který se z prvenství naposledy radoval v roce 2001. Světový rekordman v hodu oštěpem pak po vyhlášení na pražském Žofíně hodnotil uplynulou sezonu.

„Určitě byla dobrá, protože se mi povedlo vyhrát mistrovství světa. Vyhrál jsem Hry dobré vůle. Hodil jsem dvakrát mistrovství světa. Určité chyby tam ale pořád byly,“ popisoval tehdy Železný.

Vítězství pro myslivecký biatlonový spolek

V novém tisíciletí se hned třikrát stala Sportovkyní roku rychlobruslařka Martina Sáblíková. Trojnásobná olympijská vítězka je v závěrečné nominaci i letos, teoreticky by se tak v počtu celkových triumfů mohla Čáslavské se Železným vyrovnat. Zatím poslední ročník ankety ovládla v loňském roce biatlonistka Gabriela Koukalová.

„Musím říct, že je to vážně pecka. Že jsem to vážně nečekala, že já jako zástupce mysliveckého biatlonového spolku, bych si sem někdy mohla dojít pro takovou cenu,“ komentovala své prvenství Koukalová.

Její nástupce bude známý už v pátek po slavnostním galavečeru, který začíná v Praze ve tři čtvrtě na deset.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme