Lezec Adam Ondra první možnost kvalifikace do Tokia nevyužil. Po protestu soupeřů skončil osmnáctý

Na mistrovství světa v japonské Hačiodži bojovali lezci o účastnická místa na olympijské hry v Tokiu 2020 v kombinaci. Adam Ondra skončil v lezení na obtížnost po uznaném protestu soupeřů 19. První možnost kvalifikace na olympiádu tak nevyužil.

Video Praha (Aktualizováno: 12:57 19. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvním závodem kvalifikace v kombinaci bylo lezení na rychlost. Patnáct metrů vysokou stěnu Ondra vyběhl za devět sekund, což je více než sekundu za jeho osobním maximem. Skončil tak 20., což znamenalo průběžně poslední místo. 

V kvalifikaci boulderingu skončil Ondra šestý a jeho naděje na postup stouply. 

Sportovní lezení zažívá rozkvět i díky trojnásobnému šampionovi z Česka. Kdo je Adam Ondra?

Číst článek

Posledním závodem kombinace bylo lezení na obtížnost, ve kterém Adam Ondra lezl jako předposlední. Postupoval svižně a jistě a v jednu chvíli se ocitl dokonce ve vodorovné poloze ke stěně.

Ovšem v momentě, kdy si chtěl přechytit, tak mu podklouzla stojná noha a spadl. Podle výrazu Ondry bylo jasné, že pád překvapil i jeho samotného. Dostal se na chyt 34+, který znamenal průběžné třetí místo v závodu na obtížnost. To také udržel.

Po skončení závodu se dlouho čekalo na konečné výsledky. Jeden z týmů totiž podal stížnost proti jednomu z chytů, které Ondra použil. Rozhodčí ho uznali jako technickou chybu a uznali mu tak pouze deset chytů. Vzhledem k tomu skončil brněnský rodák v závodě na obtížnost 19. a celkově obsadil v kombinaci 18. místo. 

K postupu na olympiádu, vzhledem ke čtyřem Japoncům ve finále, stačilo deváté místo. O zisku účastnických míst na olympijské hry totiž rozhoduje složitý klíč. Pokud se do finále závodu dostanou více než dva lezci jedné národnosti, zbývající postupová místa se přesunou na další sportovce v pořadí kvalifikace.  

Další možnost v Toulouse

Další šanci vybojovat místo do Tokia byl měl mít Ondra v listopadu ve francouzském Toulouse, kam bude pozváno dvacet nejlepších dosud nekvalifikovaných závodníků z letošního Světového poháru napříč disciplínami. Tam se utkají o šest míst. Jedno místo bude k dispozici také na jaře 2020 na mistrovství Evropy. 

Sám český lezec ovšem po závodě Radiožurnálu řekl, že s listopadovou cestou do Francie nepočítal: „Bohužel je to velká rána do nastaveného tréninku, že musíme jet na konci listopadu do Toulouse.“

Adam Ondra is out of the combined final!

Stood on a bolt &, on appeal, his score has been reduced to '10' in the lead round of combined. #ifscwch https://t.co

11:07 – 19. 08. 2019

3 5

Anna Doškářová, bak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme