Adam Ondra se po kvalifikaci v Toulouse raduje z postupu na olympiádu, jistý ho ale ještě nemá

Ve francouzském Toulouse bojují lezci o účast na olympiádě. Adam Ondra skončil v lezení na rychlost 14. V bourderingu obsadil druhé místo a posunul se na průběžnu čtvrtou příčku kvalifikace. Poslední disciplínou bylo Ondrovo oblíbené lezení na obtížnost, ve kterém dosáhl topu a díky rychlému času vyhrál. Ovládl tak i celou kvalifikaci, díky čemuž postoupil do sobotního finále.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 19:20 28. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců

Lezec Adam Ondra | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Mezi osmi závodníky se mělo rozhodnout o šesti postupujících na olympiádu. Český lezec ale hned po skončení kvalifikace oznámil, že si vybojoval místo v Tokiu. Důvodem je pravidlo, podle kterého mohou na olympijských hrách startovat maximálně dva závodníci jedné národnosti.

Lezec Adam Ondra první možnost kvalifikace do Tokia nevyužil. Po protestu soupeřů skončil osmnáctý

Číst článek

Do sobotního finále ale postoupili dva Japonci, jejichž dva krajané se do Tokia nominovali již na srpnovém mistrovství světa. Z toho důvodu by měla mít zbývající šestice sobotních finalistů jasný postup bez ohledu na to, jak finále dopadne. Zmínění dva Japonci, kteří nastoupí v Toulouse ve finále, se tak kvůli nemožnosti postoupit na olympijské hry obrátili na mezinárodní sportovní arbitráž. 

Úvodní disciplínou bylo lezení na rychlost, které je největší slabinu českého lezce. Společně s Ondrou lezl na stěně Španěl Alberto Ginés López. Čech měl v tomto souboji mírně navrch, ovšem ve druhé polovině stěny lehce podklouzl. Přes to tuto disciplínu dokončil v čase 7 sekund a 464 tisícin, čímž si vylepšil svůj osobní rekord a obsadil 14. místo z celkem 22 závodníků.

„Rychlost je disciplína, ve které vím, že jsem nemohl udělat téměř nic lépe,“ řekl Radiožurnálu po skončení kvalifikace český lezec.

Od 13.00 zdolávali lezci v boulderingu celkem čtyři cesty. Adam Ondra dokázal tři z nich topovat, tedy vylézt až nahoru. Na poslední se mu to nezdařilo, přesto dokončil tuto disciplínu na druhém místě a posunul se na průběžnou čtvrtou pozici. 

„Měl jsem štěstí. První boulder se mi podařilo na třetí pokus vyřešit. Druhý a třetí mi ale nepřipadal jako žádný problém. Nespokojený jsem se čtvrtým boulderem, který jsem měl vylézt, měl jsem na něj. Možná jsem to v ten moment trochu nezvládl v hlavě,“ uvažoval nad ne zcela zdolanou čtvrtou cestou v boulderingu Adam Ondra. 

Lehká cesta na obtížnost

Na stěnu na svou oblíbenou disciplínu, tedy lezení na obtížnost, se Ondra dostal až před 18. hodinou. Topu před ním dosáhli tři lezci a v případě rovnosti rozhoduje závodníkův čas. K vrcholu stěny postupoval Adam Ondra rychle a jistě. Dosáhl ho v čase 2:52, což byl nejrychlejší výkon.

Lezec Ondra vyhrál závod Světového poháru v Číně, v lezení na obtížnost zůstává neporažený

Číst článek

„Byla to cesta bez žádný triků, rovná nahoru, s jasnými pohyby. Bylo jasné, jak ji vylézt. Nakonec se mi podařilo topovat s dalšími třemi závodníky, což je podle mě velká chyba stavěčů. Závodníci, kteří tu byli jako specialisté na obtížnost, chtěli ukázat svůj nejlepší výkon, na který tvrdě trénují, a ne, aby lezli pro ně poměrně lehkou cestu. Myslím, že to nebyl těžší obtížnost, než například 8b, což je na závody tohoto formátu žalostně málo, bohužel,“ posteskl si po závodu Ondra. 

Šestadvacetiletý Čech tak ovládl hodnocení této disciplíny. A nakonec také pořadí celé kvalifikace. To znamená, že se v sobotním finále utká s dalšími sedmi lezci o šest postupových míst na olympijské hry v Tokiu. 

Ondra, díky postupovému klíči, kdy do finále postupovalo osm nejlepších lezců, kteří měli nejnížší součin ze všech třech disciplín, suverénně zvítězil díky součinu 28. Nejblíže mu byl na druhém místě Číňan YuFei Pan se součinem 49. Na třetí příčce skončil Ondrův soupeř z úvodní disciplíny López, jeho součin činil 302,5.

Anna Doškářová, bak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme