Adam Ondra je opět mistrem Evropy v lezení na obtížnost, zlatem navázal na bronz z boulderingu

Adam Ondra se stal podruhé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. V Mnichově dnes navázal na titul z roku 2019 a během víkendu vybojoval v bavorské metropoli druhou medaili po sobotním bronzu v boulderingu. Na multisportovním šampionátu se postaral o druhé zlato pro české barvy po po Ivetě Miculyčové ve freestyle BMX. Eliška Adamovská na Königsplatzu vybojovala páté místo v boulderingu a o příčku vylepšila umístění ze sobotního závodu na laně.

Aktualizováno Mnichov (Aktualizováno: 21:00 14. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český lezec Adam Ondra

Český lezec Adam Ondra | Foto: IMAGO/Eibner/Memmler | Zdroj: Reuters

Na náročné finálové cestě se ani Ondra úplně nepřiblížil vrcholu a zastavil se na 37. chytu stejně jako těsně před ním Slovinec Luka Potočar. Ve prospěch devětadvacetiletého českého reprezentanta, jenž se do bojů o medaile kvalifikoval z druhého místa v semifinále, rozhodl rychlejší čas.

Bronzová medaile a paradoxně díky chybě i ušetřené síly. ‚Měl jsem štěstí,‘ usmívá se lezec Ondra

Číst článek

Bronz získal Španěl Alberto Ginés. Těsně pod stupni vítězů skončil rakouský favorit Jakob Schubert z Rakouska. Trojnásobný mistr světa lezl jako vítěz semifinále poslední, ale k medaili mu chyběl jeden chyt.

„Je to jeden z nejlepších zážitků mé závodnické kariéry. Byl to pro mě rozhodně největší cíl této sezóny. Cením si toho o to víc, že se mi to povedlo v náročných podmínkách poté, co jsem byl hodně unavený po boulderingu. Nevěřil jsem, že bych mohl jít do finále a tam něco předvést, natož vyhrát,“ řekl Ondra Radiožurnálu.

Z ME tak má ve sbírce v lezení na obtížnost stále jen dva bronzy, zatímco Ondra si polepšil ve své oblíbené disciplíně o druhé zlato vedle tří stříbrných medailí. Z mistrovství světa se navíc pyšní bilancí 3-2-2.

Adamovská pátá v boulderingu

Jednadvacetiletá Adamovská do finálové šestice postoupila z dopoledního semifinále jako pátá a umístění zopakovala. Ze čtyř boulderů v medailovém kole zdolala na čtvrtý pokus pouze třetí, dosažením zóny pak skórovala už jen na prvním.

Z druhého titulu se na šampionátu v Mnichově radovala slovinská suverénka Janja Garnbretová, která zkompletovala sbírku trofejí z velkých akcí. Mistryně světa a olympijská vítězka vyřešila na první pokus dvě překážky, přitom na druhé, kde většina soupeřek neuspěla vůbec, se dokázala dostat až na top jako jediná.

Jako jediná z finalistek se rovněž dostala alespoň do zóny na všech čtyřech boulderech. Stříbro získala domácí Hannah Meulová, bronz Oriane Bertoneová z Francie.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Mnichově:

Muži:
Obtížnost: 1. Ondra (ČR) 37+ (čas 3:01), 2. Potočar (Slovin.) 37+ (4:05), 3. Ginés (Šp.) 35+, 4. Schubert (Rak.) 34+, 5. Megos 30+, 6. Flohé (oba Něm.) 29+, ...v semifinále 10. Stráník (ČR).

Ženy:
Bouldering: 1. Garnbretová (Slovin.) 56,0, 2. Meulová (Něm.) 52,9, 3. Bertoneová (Fr.) 52,5, 4. Caulierová (Belg.) 30,7, 5. Adamovská (ČR) 27,7, 6. Gibertová (Fr.) 9,0.

Petr Mathauser, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme