Skolióza, zatuhlé trapézy nebo ploché nohy. Mimo stěnu soupeří lezec Ondra i se zdravím

Český sportovní lezec Adam Ondra má za sebou ve francouzském Toulouse hodně vydařenou první část olympijské kvalifikace, po které už považuje svou účast na letních hrách v Tokiu za hotovou věc. Nahrává mu postup dvou Japonců, kteří už ale mají olympijská místa obsazena svými krajany.

Tento článek je více než rok starý.

Toulouse Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců

Adam Ondra | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Ondra prošel do osmičlenného sobotního finále z prvního místa a po třech disciplínách nebyl ani fyzicky unavený. A tak měl i na výběr, jak stráví volný den. „Ještě se rozmyslím, možná půjdu do skal,“ sdělil Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní lezec Adam Ondra řeší několik zdravotních problémů. Více v příspěvku Barbory Kovaříkové

Do skal to Adama Ondru táhlo i bezprostředně po skončení kvalifikace na nejdůležitějších závodech v sezoně. Volno tráví různě podle toho, jak moc jsou závody náročné: „Pokud je to fyzicky náročný den, je lepší zůstat ležet doma v posteli. Jinak ale není na škodu protáhnout se procházkou nebo lehkým během.“

Regeneraci konzultuje i s lékaři. „Ráno se potkáme a řešíme, zdali cítí nějakou část těla, co je víc zatuhlá,“ přiblížil, jak vypadá začátek volného dne fyzioterapeut české výpravy v Toulouse Patrik Chovan.

Japonsko se soudí s mezinárodní lezeckou federací. Bude sobotní finále rozhodovat o účastnících her?

Číst článek

Český reprezentant má totiž několik zdravotních problémů, které musí řešit. „Nejnáchylnější je jeho dlouhý hubený krk, je předurčený, že s ním bude mít pořád potíže. Stačí, když třikrát vyběhne stěnu na rychlost, a zatuhnou mu trapézy. Dále řešíme skoliózu nebo plochá chodidla. Pomohlo by mu, kdyby toho nebylo tolik,“ řekl Ondrův kamarád a praktik čínské medicíny Pavel Vích.

Sám lezec si uvědomuje, že se jeho indispozice promítají do stylu lezení: „Příští rok na olympiádě bych rád udělal všechno proto, abych v těchto slabinách nebyl tak slabý, ale abych byl minimálně průměrný."

Ondra se z postupu na olympiádu sice raduje, pořád ale záleží, jak mezinárodní sportovní arbitráž rozhodne spor mezi japonskou stranou a mezinárodní lezeckou federací. Stále platí, že český reprezentant si může oficiální postup na hry zajistit bez ohledu na výsledek soudu v sobotním finále, pokud skončí nejhůř šestý.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme