Tři disciplíny v jedné. Kombinace čeká sportovní lezce na mistrovství světa i na olympiádě

V Tokiu začalo mistrovství světa v lezení. Pro závodníky je to vůbec první šance, jak se nominovat na letní olympijské hry, které se v japonské metropoli konají příští rok. Jednou z velkých nadějí je i Adam Ondra, který bude i jednou z tváří časosběrného dokumentu Olympijský rok Radiožurnálu. Lezci měli už v pondělí v noci na programu kvalifikaci v boulderingu – čili v lezení bez lana. Adam Ondra ji vyhrál a postoupil do úterního semifinále.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lezec Adam Ondra na mistrovství světa 2016 při disciplíně bouldering

Lezec Adam Ondra na mistrovství světa 2016 při disciplíně bouldering | Zdroj: Reuters

Kromě boulderingu se Adam Ondra na světovém šampionátu představí ještě v lezení na rychlost a v jeho nejsilnější disciplíně – obtížnosti. Právě v té je dvojnásobným světovým šampionem.

Letos, tři roky později po triumfu v Paříži, není titul z lezení na obtížnost to hlavní, co chce Adam Ondra na světovém šampionátu získat.

Lezení se poprvé dostalo na program olympijských her. Kvůli hrám v Tokiu vznikla i speciální disciplína – tzv. kombinace tří stylů – lezení na obtížnost, na rychlost a boulderingu. Ondrovou největší slabinou je rychlost.

„Osobní časy mám zatím něco málo pod osm sekund, což je standard, který – pokud se mi v Tokiu podaří – tak budu spokojený,“ řekl Radiožurnálu před časem Ondra.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

Pro představu: mužský světový rekord v rychlolezení má hodnotu 5,48 setin sekundy. Přestože Ondra zdaleka nepatří k nejrychlejším, má šanci se na olympiádu nominovat.

Z mistrovství světa na ni postupuje sedm nejlepších z kombinace. Přičemž pořadí v jednotlivých disciplínách se pro hodnocení nesčítá, ale násobí. Takže lezci se dvěma silnými disciplínami jako Ondra mají vyšší šance než rychlostní specialisté.

Ondra ale není jediným českým lezcem, který bude o nominaci na olympiádu usilovat: „Největší šanci na to se popřípadě nominovat na olympiádu má Martin Stráník. Jsem hodně zvědavý i na Kubu Konečného. Potom máme specialistu v lezení na rychlost – Honzu Kříže,“ vyjmenovává Ondra.

V ženách budou v Tokiu závodit Eliška Adamovská a Iva Vejmolová. Světový šampionát je první možností, jak se na olympiádu kvalifikovat. Příští rok v Japonsku bude o medaile bojovat 20 mužů a stejný počet žen.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme