Přivítání hrdinky. Íránskou lezkyni Rekabiovou na letišti oslavovaly davy, soutěžila bez hidžábu

Íránská sportovní lezkyně Elnaz Rekabiová se po dvou dnech plných obav z jejího zmizení vrátila do rodné země, jak informovala BBC. V ranních středečních hodinách ji vítaly davy lidí. O víkendu totiž závodila v Jižní Koreji bez pokrývky hlavy, což část veřejnosti vnímá jako podporu sílících protestů proti íránskému režimu. Rekabiová to ale popřela.

Teherán (Írán) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Elnaz je hrdinka, Elnaz je hrdinka,“ skandovaly davy lidí na teheránském letišti. Vítaly sportovní lezkyni Elnaz Rekabiovou, která na víkendovém mezinárodním závodě v Jižní Koreji soutěžila bez pokrývky hlavy. Jako teprve druhá žena v íránské historii.

Íránská sportovní lezkyně nastoupila v mezinárodní soutěži bez hidžábu, podpořila tak protesty v zemi

Číst článek

Hidžáb je jakožto jeden z prvků muslimské kultury v Íránu po ženách vládou vyžadován i na sportovištích. Tomu ale už měsíc část obyvatel vzdoruje. A všechno nasvědčovalo tomu, že se Rekabiová hrdinským gestem postavila na jejich stranu.

Vyjádřila se až po dvou dnech ticha, od neděle se jí nemohli dovolat ani blízcí. Na svém instagramu vysvětlila: „Byla jsem v šatně, když mě najednou nečekaně zavolali, ať jdu na stěnu.“

„Byla jsem zaneprázdněná zavazováním tkaniček a úpravou dalšího vybavení, že mně pak ve spěchu hidžáb spadl z hlavy. Měla jsem ho mít na hlavě,“ zdůraznila lezkyně na svém profilu.

Svá slova později potvrdila i v rozhovorech pro státní média a navíc se omlouvala za zmatky a rozruch.

Další otázky

Nebyla k takové výpovědi donucena režimem? To je hlavní otázka, kterou řeší například i íránsko-britská novinářka BBC Rana Rahimpouová. 

Podle ní budí pochybnosti zejména styl jazyka, kterým Rekabiová popisovala důvody sportování bez hidžábu. Rahimpouová doplnila, že způsob vyjadřování působí, jako by byla íránská lezkyně pod velkým tlakem. 

Mnoho zatčených v minulosti režim dotlačil k nepravdivým přiznáním, jež následně vysílala státní televize. I proto vnímají protestující Rekabiovou jako jednu z jejich tváří, a to nehledě na to, co po návratu sdělila médiím.

Záběry ze závodu v Jižní Koreji:

Celonárodní demonstrace začaly před měsícem. Po zásahu mravnostní police totiž zemřela dvaadvacetiletá Misha Aminiová, kterou autority obvinily z porušení nařízení o povinném hidžábu. 

Ze strany íránských dívek a žen je odložení hidžábu jedním ze znamení vzdoru proti tradici, kterou už více považují za symbol represe než náboženský prvek. Některé protestující své hidžáby dokonce pálí. Během demonstrací zemřelo podle organizace Iran Human Rights už přes 230 lidí.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme