Adam Ondra má čtvrté zlato z mistrovství světa, v Japonsku vyhrál lezení na obtížnost

Adam Ondra má čtvrtou zlatou medaili z mistrovství světa ve sportovním lezení. V japonském Hačiodži vyhrál finále disciplíny lezení na obtížnost a překonal tak loňské druhé místo.

Hačiodži (Japonsko) (Aktualizováno: 14:07 15. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra nastoupil do finále jako pátý v pořadí a dostal se do čela, když těsně překonal i zkušeného Rakušana Jakoba Schuberta. Po českém závodníkovi měli své pokusy ale ještě tři lezci. Kanaďan Sean McColl, domácí šampion z boulderingu Tomoa Narasaki ani nejlepší lezec semifinále Němec Alexander Megos ho ale nepřekonali. Zlato před druhým Megosem a třetím Schubertem uhájil o jeden krok. O jejich pořadí rozhodla lepší Němcova pozice ze semifinále.

Lezec Ondra po zlatém finále: Než jsem spadl, byl jsem už totálně na prach. Ale pak mě něco vybudilo

Číst článek

„Je to naprosto neuvěřitelné. Upřímně, dneska jsem s tím nepočítal. Byl jsem hrozně unavený. I když jsem se po boulderingu snažil tvářit, že unavený nejsem, tak jsem byl. Ale nechal jsem tam všechno,“ povídal spokojený Ondra po závodě v rozhovoru pro přenos Mezinárodní federace sportovního lezení.

Šestadvacetiletý Ondra tak vybojoval už svou čtvrtou medaili z mistrovství světa. Tři včetně té čtvrteční získal ve své oblíbené disciplíně lezení na obtížnost. To se Ondrovi povedlo teprve jako druhému v historii po Francouzi Francoisi Legrandovi, jenž kraloval v letech 1991, 1993 a 1995.

V roce 2014 vyhrál Ondra i bouldering. Kromě toho ještě pětkrát získal stříbro a dvakrát bronz.

Hlavní cíl si bude chtít Ondra splnit ve středu v kombinaci. Z ní se chce kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu, kde bude mít sportovní lezení premiéru.

Konečný se do finále těsně neprobojoval

Už předtím v semifinále se pouze dva lezci dostali výš než Ondra, žádný ale nedosáhl až na vrchol. Z prvního místa postoupil Megos, druhý byl Narasaki.

Blízko k postupu do finále měl i další Čech Jakub Konečný, ten ale nakonec skončil devátý, když zaostal za osmým Švédem Hannesem Pumanem jen kvůli horšímu výsledku z kvalifikace.

Pověst největší hvězdy mezi ženami potvrdila dvacetiletá Slovinka Janja Garnbretová a ke zlatu z boulderingu přidala další v obtížnosti. V této disciplíně je mistryní světa také potřetí. Ještě ji čeká obhajoba titulu v kombinaci, Ondra se v ní pokusí navázat na loňské stříbro.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Hačiodži (Japonsko):
Obtížnost - finále:

Muži: 1. Ondra (ČR), 2. Megos (Něm.), 3. Schubert (Rak.), ...v semifinále 9. Konečný, 15. Stráník, v kvalifikaci 81. Kříž (všichni ČR).
Ženy: 1. Garnbretová, 2. Kramplová (obě Slovin.), 3. Moriová (Jap.), ...v semifinále 25. Vejmolová, v kvalifikaci 43. Adamovská (obě ČR).

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme