Lezec Kříž po zisku stříbra na mistrovství světa: Kdyby mi to někdo řekl dnes ráno, tak nevěřím

Před závodem v rychlolezení trenéři českého národního týmu avizovali, že medaile je reálná. Zároveň ale dodali, že rychlost je loterie. Český reprezentant Jan Kříž v ní ale vyhrál a slaví tak největší úspěch ve své dosavadní kariéře.

Hačiodži (Japonsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kříž si postup z kvalifikace zajistil časem 6,03 sekundy

Jan Kříž. | Foto: Monika Brkalová

Už při představování semifinalistů Jan Kříž spokojeně pokyvoval hlavou. Cíl stanovený před šampionátem si totiž splnil už postupem mezi nejlepší šestnáctku závodníků.

Následně zatínal ruce, když se dostal do finále, a potom si startem ve velkém finále zajistil i nejhůře stříbrnou medaili. Tu nakonec získal a po závodě jen těžko hledal slova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdyby mi to někdo řekl dnes ráno, tak nevěřím, říká lezec Kříž po zisku stříbra na mistrovství světa

„Kdyby mi to někdo řekl před odletem nebo dneska ráno, tak nevěřím. Je neskutečný pocit být mezi nejlepšími na světě, na druhém místě na mistrovství světa. Je to neskutečný zážitek,“ usmíval se v sobotu Kříž v rozhovoru pro Radiožurnál.

„V posledních pár krocích se mi zamotalo lano, to mě trošku rozhodilo, ale pokračoval jsem dál. Potom mi to ale překáželo i do dohmatování, takže jsem nakonec nesepnul to tlačítko,“ dodal ještě Kříž, jak málo chybělo, aby měl nakonec i zlatou medaili.

Lezec Jan Kříž vybojoval na mistrovství světa v Japonsku druhé místo v lezení na rychlost

Číst článek

S poměrně pomalým finálovým časem 6,87 sekundy vyhrál Ital Ludovico Fossali. Křížovi jen těsně unikl start v kombinaci.

„Nepostoupil jen o dvě místa, a to jen vinou nevyrovnaných skupin v boulderech, kde v jedné jich bylo míň. Kdyby byl v té druhé, tak nemusel vylézt ani zónu, stačilo by jen zapsat nulu a byl v tuhle chvíli v kombinační dvacítce,“ vysvětluje šéftrenér českého týmu Tomáš Binter.

Jediným českým zástupcem tak bude Adam Ondra. Kvalifikace kombinace, ve které se závodí v boulderingu, rychlosti a obtížnosti, je na programu v pondělí.

Připomeňte si Křížův finálový závod, začíná v čase 1:12:35.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme