‚Nepostoupit by bolelo.‘ Lezec Ondra cítil tlak domácího publika, pražskou kvalifikaci ale zvládl

Sportovní lezec Adam Ondra postoupil do semifinále Světového poháru v boulderingu. V Praze vylezl tři z pěti kvalifikačních cest, poslední dvě na první pokus. Právě díky poměrně nízkému počtu pokusů uhájil postupovou příčku do zítřejšího semifinále.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lezec Adam Ondra startuje v závodě Světového poháru ve Villars

Lezec Adam Ondra startuje v závodě Světového poháru ve Villars | Foto: Iva Roháčková | Zdroj: Český rozhlas

Už během pátečního dopoledne si několik stovek fanoušků udělalo čas a přijelo podpořit Adama Ondru. Český reprezentant jim ale hned v kvalifikaci připravil pořádné drama. První cestu zvládl do poloviny, druhou přelezl a držel šance na postup do semifinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Adama Ondry po kvalifikaci Světového poháru v Praze

Pak ale přišel na řadu třetí boulder a fanouškům poměrně zatrnulo. Ondra třetí boulder nevylezl, vyčerpal celý pětiminutový limit a věděl, že poslední dvě cesty musí zvládnout ideálně na co nejmenší počet pokusů. A přesně to se mu podařilo.

„Kdybych ty bouldery viděl předtím, tak asi čekám, že to takhle dopadne. U té jedničky jsem rád, že jsem se vůbec do zóny dostal. Mám především velkou radost, že jsem udělal dvojku, to byl boulder, kde jsem měl štěstí a také relativně málo pokusů. Co jsem nepochopil, byla ta trojka. Jsem sám zvědavý, jak to vůbec kluci lezli,“ komentoval svůj výkon Ondra

„A z toho, že jsem dal čtyřku a pětku na první pokus, mám radost, ale věděl jsem, že to byly bouldery pro mě.“

Ondra tak kvalifikaci zvládnul a postoupil do sobotního semifinále z třináctého místa. Přiznal ale, že ho domácí atmosféra svazovala.

„Kvalifikační kolo je pro všechny vždy nejvíc stresující. Nevíte, jak budou bouldery postavené, a síto ze 100 lidí na 20 je prostě kruté. Stačí nepochopit jeden boulder, další nesedne a už se do semifinále nedostanete,“ říká třicetiletý závodník.

„Trošku mě to stresovalo i kvůli českým fanouškům. Nepostoupit do semifinále by bolelo, je to samozřejmě jiná situace, než kdyby to byl jakýkoliv jiný závod Světového poháru,“ doplnil.

Semifinále mužů je na programu v sobotu ve 12.00, finále pak od 20.00 večer.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme