V brokové střelbě nově pomáhá videorozhodčí, podle Kosteleckého je ale hlavní problém jinde

Videorozhodčí proniká do dalšího sportovního odvětví. Po ragby, hokeji, volejbalu nebo fotbalu ho teď zkouší v brokové střelbě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní střelec David Kostelecký na olympiádě v Riu

Sportovní střelec David Kostelecký na olympiádě v Riu | Foto: Edgard Garrido | Zdroj: Reuters

Rána z brokovnice. Zásah, nebo ne? Doteď o tom museli rozhodnout rozhodčí (jeden hlavní a dva postranní) podle toho, co viděli na vlastní oči. Museli spatřit buď barevný dým, nebo alespoň jeden úlomek terče, tzv. holuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brokové střelbě bude pomáhat videorozhodčí, podle Kosteleckého je ale hlavní problém jinde

Jenže když ho viděli střelci a rozhodčí ne, mohli o tom vést spory, mohli o tom diskutovat, ale to je tak všechno, co s tím mohli dělat. Stalo se to i olympijskému vítězi Davidu Kosteleckému.

„Mockrát, mockrát,“ říká trochu hořce Kostelecký.

Když se to při Světových pohárech přihodí teď - zatím jen ve finále - může střelec požádat o kontrolu videozáznamu.

„Může to být jen plus. V našem případě video asi nikomu nedokáže uškodit, spíš pomoct,“ říká další brokař a dvojnásobný medailista z mistrovství světa v trapu Jiří Lipták. „Každý posun v pravidlech k objektivnosti je perfektní,“ dodává Jakub Tomeček, bronzový muž letošního Světového poháru v Acapulcu v disciplíně skeet.

Na olympiádě byl pětkrát a rád by jel i do Tokia. ‚Moc míst nezbývá,‘ popisuje střelec Kostelecký

Číst článek

„Kvituju to, ale myslím, že by měli pořídit ještě o malinko lepší kamery. Ty úplně malinké kousíčky by na té kameře, která byla zatím použita, ani nebyly vidět,“ říká Jakub Tomeček.

Mnohem závažnější výhrady má jeho zkušenější kolega z národního týmu David Kostelecký, podle něj je potřeba rozhodování na mezinárodních soutěžích vylepšit jinak než technologickou novinkou.

„Ti lidi třeba rozhodují a nejsou vyškolení. To znamená, že sedíš dvanáct hodin v letadle do Koreje a pak zjistíš, že rozhodčí nezná pravidla a zařízne tě. Rozhodčí jsou bohužel na amatérské úrovni a to je to první, s čím by měli něco dělat,“ říká Kostelecký.

O školení rozhodčích Mezinárodní federace sportovní střelby na svém webu neinformuje, o videu ano, a to ve smyslu, že pokud se osvědčí, mělo by být na jejích soutěžích k dispozici nastálo.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme