V brokové střelbě nově pomáhá videorozhodčí, podle Kosteleckého je ale hlavní problém jinde

Videorozhodčí proniká do dalšího sportovního odvětví. Po ragby, hokeji, volejbalu nebo fotbalu ho teď zkouší v brokové střelbě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní střelec David Kostelecký na olympiádě v Riu

Sportovní střelec David Kostelecký na olympiádě v Riu | Foto: Edgard Garrido | Zdroj: Reuters

Rána z brokovnice. Zásah, nebo ne? Doteď o tom museli rozhodnout rozhodčí (jeden hlavní a dva postranní) podle toho, co viděli na vlastní oči. Museli spatřit buď barevný dým, nebo alespoň jeden úlomek terče, tzv. holuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brokové střelbě bude pomáhat videorozhodčí, podle Kosteleckého je ale hlavní problém jinde

Jenže když ho viděli střelci a rozhodčí ne, mohli o tom vést spory, mohli o tom diskutovat, ale to je tak všechno, co s tím mohli dělat. Stalo se to i olympijskému vítězi Davidu Kosteleckému.

„Mockrát, mockrát,“ říká trochu hořce Kostelecký.

Když se to při Světových pohárech přihodí teď - zatím jen ve finále - může střelec požádat o kontrolu videozáznamu.

„Může to být jen plus. V našem případě video asi nikomu nedokáže uškodit, spíš pomoct,“ říká další brokař a dvojnásobný medailista z mistrovství světa v trapu Jiří Lipták. „Každý posun v pravidlech k objektivnosti je perfektní,“ dodává Jakub Tomeček, bronzový muž letošního Světového poháru v Acapulcu v disciplíně skeet.

Na olympiádě byl pětkrát a rád by jel i do Tokia. ‚Moc míst nezbývá,‘ popisuje střelec Kostelecký

Číst článek

„Kvituju to, ale myslím, že by měli pořídit ještě o malinko lepší kamery. Ty úplně malinké kousíčky by na té kameře, která byla zatím použita, ani nebyly vidět,“ říká Jakub Tomeček.

Mnohem závažnější výhrady má jeho zkušenější kolega z národního týmu David Kostelecký, podle něj je potřeba rozhodování na mezinárodních soutěžích vylepšit jinak než technologickou novinkou.

„Ti lidi třeba rozhodují a nejsou vyškolení. To znamená, že sedíš dvanáct hodin v letadle do Koreje a pak zjistíš, že rozhodčí nezná pravidla a zařízne tě. Rozhodčí jsou bohužel na amatérské úrovni a to je to první, s čím by měli něco dělat,“ říká Kostelecký.

O školení rozhodčích Mezinárodní federace sportovní střelby na svém webu neinformuje, o videu ano, a to ve smyslu, že pokud se osvědčí, mělo by být na jejích soutěžích k dispozici nastálo.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme