Sportovní svazy stále čekají na peníze. Spoléháme na nového ministra, říká Miroslav Jansta

Sportovní funkcionáři věří, že se s novým ministrem školství Stanislavem Štechem, který by měl Kateřinu Valachovou nahradit ve středu, dohodnou na podmínkách vyplácení dotací na sport. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta i šéf atletického svazu Libor Varhaník. Jansta považuje za nezbytné personální posílení sekce sportu na ministerstvu, která podle něj v současném stavu není schopna peníze rozdělit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta | Zdroj: ČTK

Svazy dosud marně čekají na většinu peněz, které letos měly obdržet. Kompletně vyplaceny byly pouze dotace na reprezentaci, talentovanou mládež a školní a univerzitní sport. Většina klubů podle zástupců ČUS nedostala zatím peníze ani z programu VIII, z něhož ministerstvo přímo oddílům vyplácí peníze na sportování dětí a mládeže.

Aktuálně největší problémy jsou s programem V, který je zásadní pro fungování českého sportu. Ministerstvo ho vypsalo znovu za podmínek, které jsou pro svazy nesplnitelné. Velké svazy proto o peníze ani nepožádaly, protože by je nemohly využít.

Velké sportovní svazy bojují proti novým dotačním podmínkám. Sáňkaři či karatisté je respektují

Číst článek

Ministerstvo odmítá vyplatit peníze na základě svého rozhodnutí z poloviny února letošního roku. Odcházející ministryně Kateřina Valachová na svém blogu tvrdí, že by hrozilo vracení peněz, protože i některé neinvestiční programy odděleně od kauzy bývalého předsedy FAČR Miroslava Pelty vyšetřuje policie.

Sportovci věří, že s novým ministrem najdou společnou řeč. "Spoléháme na nového pana ministra, že k tomu přistoupí pragmatičtěji a nebude tolik ovlivněn tím, že došlo k policejnímu zásahu," řekl Jansta.

Nový ministr by se mohl opírat o výsledky jednání odborníků na dotace z obou stran, které se konalo minulé úterý. Ti se shodli, jak by měly vypadat podmínky využití dotace v takzvaném rozhodnutí, které má každý svaz spojené s jejím přidělením.

"Doufáme, že nový ministr přizpůsobí nově vyhlášený program V jednání této skupiny," poznamenal Jansta.

Malé svazy mají jiné podmínky

Malé svazy, které o peníze požádaly, mají nyní v rozhodnutí o přidělení dotace uvedeny jiné podmínky, než jsou ty obecné z nového programu V. To jim může způsobit problémy při případné kontrole.

Aktuálně je také ohrožena činnost servisních center na okresních úrovních, které klubům a jednotám pomáhají s administrativou. Jedná se například o zpracování žádostí a vyúčtování grantů, účetnictví, mzdy, personalistiku nebo evidenci členské základny. Jsou financována z programu III, který zatím nebyl vyplacen ani znovu vypsán.

Ke konci června hrozí uzavření pěti ze 75 servisních center ČUS. Pokud se situace nevyřeší do konce prázdnin, může to být až polovina. Bez nich si s administrativou řada klubů nemusí poradit. "Mělo by to drastický dopad na činnost celého sportovního prostředí v regionech, tělovýchovných jednotách, sportovních klubech," poznamenal místopředseda ČUS Marek Hájek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme