Sportovním svazům hrozí kvůli pozastavení dotací od ministerstva školství krach

Sportovní svazy mají kvůli pozastaveným dotacím od ministerstva školství velké finanční problémy. Resort sice slíbil, že pokud si svazy do pátku podají žádosti v mimořádné dotační výzvě, budou mít část peněz na účtech do konce června. Sportovní svazy ovšem varují, že pokud peníze nedostanou ani do konce měsíce, budou některé z nich na pokraji krachu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: ASC Dukla - Ivana Roháčková

„Se stávajícími finančními prostředky vydrží v řádu týdnů nebo měsíců,“ řekl už ve středu šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, že v katastrofálním finančním stavu je teď většina sportovních svazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli pozastaveným dotacím od ministerstva školství mají sportovní svazy velké finanční problémy.

Konkrétně třeba kanoistům už docházejí rezervy, jak vysvětluje předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč. „Nám docházejí naše vlastní zdroje, které máme každoročně na nějaké přepětí. Nikdy to přepětí ale nebylo tak dlouhotrvající jako letos. My teď přemýšlíme o různých omezeních. Samozřejmě je máme pořád v šuplíku, protože jsou tady pořád přísliby, ale vzhledem k realitě a proveditelnosti vidíme, že přísliby jsou zatím nenaplnitelné," uvedl pro Radiožurnál.

Podobně je na tom třeba Česká softballová asociace. A v kritické finanční situaci je i největší sportovní svaz v zemi, tedy Fotbalová asociace, říká její mluvčí Michal Jurman. „Období červen až srpen dojde k ukončení pracovní spolupráce s devíti fyzickými osobami. Z důvodu současné katastrofální finanční situace v celém českém sportu je velice pravděpodobné, že asociace bude nucena přistoupit k dalším opatřením.“

Formální kontrola 

Ministerstvo školství slíbilo, že peníze z mimořádného dotačního programu v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun svazům rozdělí do konce června, pokud si podají žádosti do pátku.

Zatím to udělalo jen několik sportovních svazů, řekla Radiožurnálu mluvčí resortu Adéla Klimešová: „Po uzávěrce žádostí musí dojít k jejich kontrole po formální stránce a takzvané akceptaci dotace. Tu ministerstvo školství zrychlí tím, že na základě mailové korespondence svazy případně upraví rozpočet, aby se co nejrychleji mohly odeslat finance na jejich účty.“

Podle šéfa České softballové asociace Gabriela Waageho by ale pro sport v budoucnu bylo lepší, kdyby třeba dotační program na podporu konkrétních klubů nespravovalo ministerstvo, ale například Česká unie sportu.

Dotační tým posiluje 

„Jestliže odbor sportu ministerstva školství měl v minulých letech na starosti financování sportovního prostředí prostřednictvím sportovních svazů, tak měl na stole dejme tomu pět set žádostí. Ty kluby jim tam poslaly dalších pět tisíc žádostí. A ve stejném obsazení se to prostě zvládnout nedá.“

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD na svém twitteru uvedla, že tým pro dotace sportovním svazům posiluje, aby je resort stihl vyplatit co nejdříve.

 

Václav Rokyta, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme