Squashisté chtějí na olympiádu. Peníze na reprezentaci už mají a sbírají dál

Pouze 13 dní trvalo českým squashistům, než od fanoušků vybrali peníze na olympijskou kampaň. Částku teď předají Světové squashové federaci, která se snaží dostat squash do programu letních olympijských her v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squash (ilustrační foto)

Squash (ilustrační foto) | Foto: Jason Cairnduff | Zdroj: Reuters

„Byla by to pro mě obrovská čest, pro sportovce není v kariéře větší událost než reprezentovat svou zem na olympijských hrách,“ říká Radiožurnálu nejlepší český squashista Daniel Mekbib.

Chtějí dostat squash na olympiádu. Asociace už začala sbírat peníze

Číst článek

Jenže aby se squash na hrách v Paříži v roce 2024 představil, musí tento raketový sport ujít ještě dlouhou cestu. Čeští squashisté od fanoušků vybrali 140 tisíc korun, o které je požádala Světová squashová federace. Právě její aktivity budou v následujících měsících a možná i letech rozhodující.

„Abychom se jako squash dostali na program olympijských her, musí světová federace zajistit takovou prezentaci, která nám dá šanci, abychom byli nejprve vybráni do užší skupiny sportů, která bude hodnocena speciální výběrovou komisí,“ vysvětluje předseda České asociace squashe Tomáš Cvikl.

Čeští squashisté chtějí pomoct alespoň tím, že ve sbírce na podporu olympijské kampaně budou i po vybrání potřebné částky pokračovat. Světové federaci pak předají všechny vybrané peníze.

„Naším cílem je nejen vybrat co nejvíc peněz, ale také zapojit co nejvíc lidí. Široký záběr ukazuje, že squash na olympijské hry patří,“ doplňuje Tomáš Cvikl.

Naposledy squash usiloval o zařazení na olympiádu v Tokiu 2020. Neuspěl ale v konkurenci baseballu, sportovního lezení nebo karate. Pro letní hry v Paříži ale jedním z možných kandidátů stále je. Už letos se navíc squash objevil jako ukázkový sport na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme