Stolní tenista Jančařík si vybojoval olympiádu, v rozhodujícím zápase smetl soupeře 4:0

Lubomír Jančařík se stal prvním českým stolním tenistou, který se probojoval na olympiádu v Tokiu. Účastník her v Riu de Janeiru si start v Japonsku zajistil úterní finálovou výhrou v jedné ze tří skupin světové kvalifikace v Dauhá. Čínského rodáka reprezentujícího Ukrajinu Kou Lei porazil 4:0 na sety.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třiatřicetiletý Jančařík přehrál Ukrajince aktivní hrou a jediný zádrhel ho potkal ve druhé sadě. Vedl v ní už 10:6, ale nevyužil ani pátý setbol za stavu 11:10.

Vzápětí čelil setbolu soupeře, až nakonec druhou sadu získal poměrem 14:12. Ve třetím a čtvrtém setu už znovu dominoval a po využitém mečbolu si hlasitě zakřičel: „Jó!“

Cesta do Tokia

V kvalifikaci Jančařík, aktuálně 93. hráč pořadí ITTF, porazil pět soupeřů. Vytáhl se obratem ve čtvrtfinále v duelu se Španělem Álvarem Roblesem (63.) a v semifinále výhrou nad světovou patnáctkou, Angličanem Liamem Pitchfordem.

Na předchozí hry v Riu v roce 2016 se hodonínský rodák Jančařík, který působí v Německu, dostal z redukovaného světového žebříčku a prohrál tam v 1. kole. V Brazílii startovali i Iveta Vacenovská, Hana Matelová a Dmitrij Prokopcov.

Světová kvalifikace v Duahá nevyšla dalším českým hráčům Pavlu Širučkovi, Matelové ani Karin Adámkové. Další šanci budou mít při evropské kvalifikaci od 21. do 25. dubna v portugalském městě Guimaraes a poslední možností bude případně redukovaný světový žebříček.

V Dauhá znovu uspěla i Češka Dana Čechová, i když v jiné roli. Před devíti lety si zde vybojovala start na olympiádě v Londýně, tentokrát byla úspěšná jako trenérka a do Tokia pomohla postoupit Nizozemce Britt Eerlandové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme