Spory o vlastnictví, špatná údržba, příliš velká kapacita. V Česku chátrá stále více stadionů

Sportovní stadiony jsou jedním z architektonických symbolů měst. Minimálně v Praze je na ně ale smutný pohled. Velký strahovský stadion chátrá, hokejovou Štvanici zbouraly bagry a na tribuně nedalekého betonového kolosu na tenis roste plevel a stal se rájem pavouků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strahovský stadion

Strahovský stadion | Foto: Filip Jandourek

Bývalý tenista a dlouholetý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda si oprášil modrou sedačku v sedmé řadě. Delší strana kurtu, přibližně na úrovni základní čáry. Těžko by na centrálním tenisovém dvorci na Štvanici bylo místo, které by neznal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad Zaostřeno, který se tentokrát věnoval chátrajícím sportovním stadionům

„Nedá se říct, kdy jsem na starou Štvanici poprvé přišel. Poprvé jsem sem totiž přijel v kočárku,“ říká s úsměvem Šavrda.

„Centrkurt a jeho útroby patří Českému tenisovému svazu a sám si na něm hospodaří. Ať už z hlediska nákladů, zaměstnanců nebo dotací. Taky pod něj patří jeho údržba. Malý centrkurt, který s ním sousedí, a také všechny venkovní kurty patří 1. ČLTK Praha,“ vysvětluje Šavrda.

Komplikovaná vlastnická struktura je důvodem, proč je celá situace okolo betonového symbolu ostrova složitá.

Jeho schody se už místy drolí a ve druhém patře dokonce vyrostl malý keř. Podobný těm, které se už rozmohly po brněnském fotbalovém stadionu Za Lužánkami anebo i na velkém strahovském stadionu.

„Z technického hlediska se stadion rekonstruovat samozřejmě dá, ale náklady na rekonstrukci by byly astronomické,“ popisuje situace Strahovského stadionu stavební inženýr Petr Hruschka, který se více než 40 let zabývá sportovními stadiony.

„Podle mého názoru, který se asi nebude líbit mnoha provozovatelům, je důležité, aby k tomu přistupoval srdcem. Pokud k tomu přistupuje tak, že spravuje nějaké cizí zboží, tak to nebývá úplně ideální,“ dává rady, jak se starat o stadion, Hruschka.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme