Super Bowl vyhráli New England Patriots, v čele s Tomem Bradym slaví už pošesté

Američtí fotbalisté New England Patriots ve finále zámořské ligy NFL porazili Los Angeles Rams 13:3 a ziskem šestého Super Bowlu vyrovnali rekord Pittsburghu.

Atlanta Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Brady vyhrál svůj šestý Super Bowl

Tom Brady vyhrál svůj šestý Super Bowl | Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

U všech šesti triumfů za posledních 18 let byl Tom Brady, který se tak stal nejúspěšnějším hráčem historie NFL a ve 41 letech také nejstarším quarterbackem, který kdy pozvedl trofej Vince Lombardiho.

‚Zářez‘ v boji o Super Bowl. Los Angeles Rams pomohla k výhře chyba rozhodčích

Číst článek

Kromě Bradyho přispěl ke všem titulům také trenér Bill Belichick, který je v 66 letech nejstarší vítězem Super Bowlu. Utkání v Atlantě nabídlo nejméně bodů v historii finálových duelů. Dosud nejnižší skóre bylo 14:7 z roku 1973.

„Nemohu uvěřit tomu, že jsme opět šampiony Super Bowlu. Přál bych si, abychom hráli lépe v útoku, ale hlavní je, že jsme vyhráli,“ prohlásil Brady, který odmítl spekulace o možném konci kariéry. Už dříve naznačil, že hodlá pokračovat. „Nic se nemění,L dodal.

Rams ve svém prvním finále po 17 letech a vedení mladým quarterbackem Jaredem Goffem neustáli v poslední čtvrtině tlak poté, co Brady přihrávkou na Roba Gronkowského připravil snadný doběh na touchdown pro Sonyho Michela.

Goff se pak snažil rychle srovnat, ale jeho přihrávku směřující na touchdown vystihl obránce Stefon Gilmore, chytil míč čtyři yardy před koncovou čárou a čtyři minuty před koncem vrátil do útoku Patrioty. Jejich výhru pak potvrdil svým druhým přesným kopem v utkání Stephen Gostkowski.

„Naše obrana hrála neuvěřitelně. Její nejlepší výkon za celou sezonu,“ chválil spoluhráče Brady. „Už nás nebavilo poslouchat, že náš tým je jen Brady," prohlásil s úsměvem lídr obrany Dont'a Hightower.

‚Nejtýmovější výkon‘

Ačkoli šlo o nejnižší skóre v historii, Patrioti vyhráli nejvyšším rozdílem ze všech svých šesti titulů. V roce 2002 porazili stejného soupeře o tři body, stejně tak v roce 2004 Carolinu a v roce 2005 Philadelphii. V roce 2015 zdolali Seattle o čtyři body a předloni Atlantu o šest bodů v prodloužení. Rams pouhými třemi body vyrovnali rekord Miami z roku 1972 s nejméně body ve finále. V sezoně přitom měli průměr 33 bodů na zápas.

„Celý rok jsme vyhrávali jako tým. Tohle byl nejtýmovější výkon v Super Bowlu, jakého jsem se kdy účastnil,“ prohlásil Rob Gronkowski, jedna z hvězd Patriotů. Na rozdíl od Bradyho by mohl ukončit svou kariéru, kterou ovlivnila řada zranění. „Teď to nechci řešit, ale chci slavit. Pak uvidíme,“ uvedl.

Trenér Rams Sean McVay, který je ve 33 letech nejmladším koučem v historii Super Bowlu, uznal, že ho legenda Belichick předčil. „Soupeř odvedl skvělou práci. Jsem zklamaný, že jsem si nepočínal lépe. Bylo mnoho rozhodnutí, které bych si přál vzít zpátky,“ řekl.

Vedení NFL před Super Bowlem samo otevřelo otázku postavení Afroameričanů, když zápas začalo videem se slavnými citáty atlantského rodáka Martina Luthera Kinga. Utkání se zúčastnila i jeho dcera Bernice, která hodila mincí při losu.

Na snahu NFL podpořit Afroameričany se téměř okamžitě ozvala kritika, podle které se vedení soutěže chová pokrytecky. Šéfové NFL se totiž snaží co nejvíc omezit protesty hráčů, kteří se snaží upozornit například na policejní brutalitu.

Super Bowl, finále NFL v americkém fotbale v Atlantě:

New England Patriots - Los Angeles Rams 13:3 (0:0, 3:0, 0:3, 10:0). 

ČTK, jkb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme