,Transgender sportovci by neměli soutěžit se ženami.‘ Světová atletika zpřísňuje podmínky na závodech

Světová atletika se dál snaží o to, aby v ženské kategorii byly co možná nejférovější souboje mezi závodnicemi. Proto teď zpřísnila podmínky pro start žen s odlišným sexuálním vývojem, jako třeba Jihoafričanka Caster Semenyaová, a navíc zakázala transgenderovým ženám startovat v elitních soutěžích.

Monako Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valentina Petrillová na snímku z roku 2022

Valentina Petrillová na snímku z roku 2022 | Zdroj: Profimedia

Italka Valentina Petrillová se na domácím veteránském šampionátu radovala z osmi zlatých medailí, ale další už pravděpodobně nepřidá. Vedení Světové atletiky totiž zakázalo ženám, které prošly mužskou pubertou, startovat v elitních soutěžích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaký je nejnovější postoj vedení Světové atletiky k transgender sportovcům

„Většina členů Rady Světové atletiky se shodla na tom, že transgender sportovci by neměli soutěžit v kategorii žen. Mnozí si myslí, že není dostatek důkazů, že trans-ženy nebudou mít oproti biologickým ženám určitou výhodu. A pokud se tento pohled nezmění, tak nemůžou startovat v ženské kategorii,“ odpovídal prezident Světové atletiky Sebastian Coe ke kontroverznímu tématu posledních let, které opět v březnu proletělo sociálními sítěmi po italském veteránském šampionátu.

Na něm se z osmi titulů radovala devětačtyřicetiletá Valentina Petrillová, která se narodila jako Fabrizio a v mužské kategorii byla v minulosti bez úspěchů.

„Rada tak souhlasila s vyloučením transgenderových atletů, kteří prošli mužskou pubertou, a to ze všech mezinárodních soutěží započítávajících se do světového žebříčku od 31. března,“ upřesnil dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů a teď šéf Světové atletiky Sebastian Coe.

Podle něj bylo nové pravidlo motivováno potřebou ochránit ženskou kategorii. Zároveň ale doplnil, že vznikne komise, která se bude zabývat začleněním transgender sportovců.

Na Tour závodil s muži, teď je ženou. Transgender sportovkyně na olympiádě výhodu nemá, myslí si

Číst článek

Rada Světové atletiky pak také odsouhlasila omezení pro atletky s odlišným sexuálním vývojem, jakou je třeba Caster Semenyaová, a snížila maximální povolené množství testosteronu u těchto sportovkyň o polovinu.

Názor české atletky

Tím tak pravidlo zpřísnila a ještě za své kariéry měla k Jihoafričance jasný postoj dvojnásobná mistryně světa na čtyřstovce překážek Zuzana Hejnová.

„Ona za to sice nemůže, že má vrozenou vadu, ale nemyslím si, že s vyšší hladinou testosteronu, než je nejvyšší povolená, může závodit s ženskými. Já mám Caster hrozně ráda, ona je hrozně fajn, vždycky se baví, ale když má někdo testosteron jako kluk, tak nemůže závodit s holkama, to je prostě smůla.“

Podle dřívějšího pravidla nesměly atletky jako Semenyaová, Francine Niyonsabaová nebo Christine Mbomaová startovat na tratích 400 metrů až míle, pokud měly hladinu testosteronu vyšší než pět nanomolů na litr.

Teď musejí snížit hodnotu testosteronu pod ještě nižší hranici – a to po dobu minimálně dvou let, aby mohly startovat na mítincích a šampionátech v ženské kategorii v jakékoli disciplíně.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme