Na pásu překonal světový rekord, do tabulek se nezapsal. Ultramaratonec zvládl nejrychleji 100 mil

Americký ultramaratonec Zach Bitter dokázal, že světové rekordy se mohou lámat i v domácím prostředí. Na svém běžeckém pásu jeden takový vytvořil, když uběhl vzdálenost 100 mil (přibližně 161 kilometrů) v čase 12 hodin, devět minut a patnáct sekund.

Phoenix Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultramaratonec Zach Bitter zaběhl světový rekord na 100 mil na běžeckém pásu

Ultramaratonec Zach Bitter zaběhl světový rekord na 100 mil na běžeckém pásu | Zdroj: Reprofoto Zach Bitter/YouTube

Bitter svůj úctyhodný výkon předvedl devět měsíců poté, co stejnou vzdálenost v rekordním čase i venku. Tehdy se jeho stopky po 100 mílích zastavily na hodnotě 11 hodin, devatenácti minut a třinácti vteřinách, což je také světový rekord.

Češi a Slováci soupeří na dálku v počtu naběhaných kilometrů. Zapojit se může každý

Číst článek

Jeho nejnovější výkon na běžeckém pásu se však do světových atletických tabulek bohužel nezapíše, protože Světová atletika výkony na běžeckém pásu neeviduje. V historických análech bude jeho výsledek zapsán alespoň do Guinessovy knihy rekordů.

Držel tempo, měnil sklon

Čas 12:09:15, kterého Bitter při světovém rekordu na 100 mil dosáhl, odpovídá průměrnému tempu zhruba 4 minuty a 31 vteřin na jeden kilometr.

„Biomechanika je při takovém výkonu velmi důležitá, takže během něj potřebuje tělu dopřát i drobné změny. Mluvil jsem s jedním ultramaratoncem a ten mi doporučil, abych si při běhu občas měnil sklon na pásu a trochu si tak protáhl kyčle a hamstringy,“ vysvětloval Bitter po svém rekordním běhu pro magazín Runnersworld.

Předchozí rok staré maximum Kanaďana Davea Proctora (12:32:26) na svém trenažéru překonal o více než 23 minut. I v izolaci mohl proběhnout cílovou páskou, kterou mu jeho žena Nicole vyrobila z toaletního papíru.

Bitter svůj úspěšný pokus o světový rekord vysílal živě přes internet:

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme